Akár az emberek, a csimpánzok is képesek hangtalanul mosolyogni

0
372 megtekintés
csimpánz
Swing Szerelem Szulák

Marina Davila-Ross, a brit Portsmouth Egyetem kutatója és a mostani kutatás vezetője magyarázta el a történteket. Az emberi kommunikáció egyik jellemzője, hogy nevetéssel, vagy beszéddel egybekötve, de ezek elhagyásával is képesek vagyunk mosolyogni. Az arcjátékunk segítségével sokoldalúan tudunk kommunikálni. Az csak most derült ki, hogy a csimpánzok is képesek rugalmas módon, vokalizációtól függetlenül is különböző arckifejezésekre.

A tanulmányközben egy zambiai vadaspark 46 csimpánzát figyelték meg, és egy ChimpFACS elnevezésű osztályzási rendszer segítségével elemezték az emberszabásúak minden egyes arcmozgását. Az eredmények szerint a csimpánzok 14 féle nevető arckifejezést használtak, amelyek mindegyikét alkalmazták hangokkal egybekötve, valamint csendben, hangok kiadása nélkül is, és mindezeket különböző társas helyzetekben.

Ezek alapján a tudósok azt feltételezik, hogy az emberre jellemző nevető arckifejezések a csimpánz és az ember közös ősének nyitott szájú nevetéséből fejlődhetett ki. Persze léteznek fontos különbségek az ember és a csimpánz nevetése között. A csimpánzok arca ritkán mutat szarkalábakat nevetés közben, holott ez a vonás igencsak jellemző az emberre – írja az origo.hu.

Fotó: pinstake.com