A zebrahal több módon tudja regenerálni a saját szívét

0
1 808 megtekintés
Kép: beke.co.nz
Swing Szerelem Szulák
Mondhatni, az öngyógyítás mestere. Még súlyos sérülés után is képes regenerálni a saját szívét, ráadásul nem egy fix menetrend szerint, hanem nagyon változatos módokon.

A regenerálódás során a szívizomsejtek osztódnak, hogy pótolják az elvesztett szövetet. Nadia Mercader, a Berni Egyetem Anatómiai Intézetének munkatársa és kutatócsoportja kimutatta, hogy a zebrahalak vagy zebradániók (Brachydanio rerio) szívizomsejtjei nagyon rugalmasak.

A regenerálódó sejtek a kifejlett szívben képesek idomulni a megsérült szívfal különböző régióinak sejtjeihez. 

A zebrahalak szívizomsejtjeit a korai szívfejlődés idején is nagymértékű rugalmasság jellemzi – mutatott rá a Berni Egyetem.

Az embriók szívének fejlődése során először egy egyszerű tömlő alakul ki, amely azonnal elkezd vért pumpálni, hogy oxigénnel lássa el az organizmust. Ezzel egy időben kezd el növekedni a szív, ami a kezdetleges szívtömlő végein új sejtelődök folyamatos termelődése révén lehetséges.

A szívtömlő sejtjeiből alakul ki általában a kifejlett szív bal szívkamrája, a később kialakuló sejtek pedig a jobb szívkamrát és a pitvarokat alkotják. A most bemutatott tanulmány szerint, ha a kezdeti szívtömlő izomsejtjei megsérülnek,

a később keletkezett sejtek átveszik funkciójukat saját, más feladataik ellenére.

Kép: abyssos.gr

Az eredmények meglepték a kutatókat. “Az új ismeretek arra utalnak, hogy egy szív különböző módokon építhető újjá, valószínűleg nem csak egy fix menetrend szerint” – mondta Mercader.

A zebrahalszív regenerálódóképességének megértése hozzájárulhat ahhoz, hogy hasonló regeneráló eljárást fejlesszenek ki az emberi szív esetében is.

Forrás: MTI, Origo