A világ legszínesebb fája

0
328 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Pontosan úgy néznek ki ezek a csodálatos fák, mintha valaki színes festékkel befestette volna őket. Azonban a látszat csal.

A világ legszínesebb fája, a szivárvány eukaliptusz (Eucalyptus deglupta) a mirtuszfélék családjába tartozik, leginkább a trópusi éghajlatot kedveli. Ez az egyetlen eukaliptusz fa, amelynek természetes elterjedési területe átnyúlik az északi féltekére.

A leggyorsabban növő örökzöld fák közé tartozik, magassága elérheti a 75 métert is. A trópusi esőerdőkön kívül található példányok nem nőnek ilyen gyorsan, és általában alacsonyabbak. Élettartamuk 50-150 év.

Hogyan hozza létre a természet a legszínesebb fákat?

A szivárvány eukaliptusz törzse is barna színű, egészen addig amíg nyáron le nem válik foltokban a kérge, és a csoda el nem kezdődik. Ahogy szép lassan leválik, előkerül a zöld belső kéreg, ami idővel változtatja a színét. Az öregedés során egyszer csak lilává, majd narancssárgává válik. Miután hosszú ideig éri levegő, egyre kékebb és gesztenyebarnább lesz.

A színkavalkád tehát úgy jöhet létre, hogy nem egyszerre veszíti el a kérgét a fa, hanem darabokban, csíkokban. A fáziskésés eredményezi a szivárvány minden színét, innen az elnevezés.
Amikor befejeződik a kéreg leválása, visszatér a fa barna színe, és így marad a következő kéregveszítési ciklusig. Megfigyelték, hogy a trópusi övezetben található szivárvány eukaliptuszok világosabbak és sokkal színesebbek azoknál, amelyek más területen nőnek.Elsősorban az építőiparban használják őket fűrészáruként, forgács- és furnérlemezként. Készül belőlük papír, ami nem szivárványszínű, hanem fehér. Az elmúlt években díszítőelemként is élnek vele, főleg a parkok és a botanikus kertek területeit színesítik általuk, de magáncélra is vásárolják.

Hol láthatunk színes eukaliptuszt?

Szeretik az esőben gazdag, párás, nyirkos és napfényes helyeket. Megtalálhatóak a Fülöp-szigetekhez tartozó Mindanao sziget, Indonézia és Új-Guinea erdeiben. Az elmúlt években Amerikában is látni a természet színes és óriás csodáiból. Olyan területeken nőnek, melyek éghajlata Ázsiához hasonló, ezek: Hawaii, Florida, Texas és Kalifornia.

Forrás: magyarmezőgazdaság