A világ legritkább szarvasa született meg Szegeden

0
302 megtekintés
őz
Swing Szerelem Szulák

Veprik Róbert igazgató szerint az állatkert egyik büszkesége az a mezopotámiai dámszarvas csapat, amely 2013 végén érkezett Szegedre, és idén május 30-án már a második borjúval örvendeztették meg a park gondozóit. A mezopotámiai dámvad egykor a Közel­-Keleten és Északkelet-Afrikában élt, ott, ahol az emberi civilizáció és az első városok kialakultak. Az állat fontos szerepet töltött be az ott élő népek mítoszaiban és hitvilágában, így a Bibliában is szó esik róla.

A fajt élőhelyének pusztulása és egyre növekvő vadászata a kihalás szélére sodorta, a 19. század végére már csak Iránban éltek kisebb csapatokban, néhány évtizeddel később pedig már nyomát sem találták, ezért úgy gondolták, hogy kipusztult. 1956­-ban egy kisebb, 25 fős populációra leltek Délnyugat-­Iránban, ekkor indult meg a faj mesterséges szaporítása.

20150611_damborju_01

Ma már több, mint hétszáz egyed él vadon Iránban és Izraelben, míg az európai fajmegmentési programban részt vevő állatkertekben 160 példányt gondoznak, ezek közé tartozik a Szegedi Vadaspark is. A látogatók gyakran nem is veszik észre egyből a jövevényt, szőre miatt ugyanis tökéletesen beleolvad a napfény-foltokkal tarkított erdei kifutóba – írja az MTI.

Fotó: zooszeged.hu