A világ legnagyobb szárazföldi ízeltlábúja

0
4 430 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A különleges színű rák, a világ legnagyobb szárazföldi ízeltlábúja. A pálmatolvaj az ízeltlábúak törzsébe a felsőbbrendű rákok osztályába a tízlábú rákok rendjébe és a földi remeterákok családjába tartozó faj. 

Az Indiai-óceántól a Csendes-óceán középső részéig található szigeteken honos. A legnagyobb szárazföldi ízeltlábú hossza meghaladja a fél métert, láb fesztávolsága az egy métert, tömege pedig a 4 kilogrammot. Páncéljuk azúrkék és csokibarna, húsuk kókusz illatú.

A pálmatolvaj vagy kókuszrák mindenevő, de elsősorban húsos gyümölcsöket, dióféléket, és magvakat eszik. Emellett azonban elfogyasztja a kisebb madarakat, teknősöket, nem veti meg a dögöt sem.

Éjszakai életmódú nappal csak véletlenül lehet rábukkanni. Alakja eltér a többi rákétól, sokkal izmosabb, robosztusabb. A kókuszrák mindenevő, de elsősorban a húsos gyümölcsöket, dióféléket és magvakat eszik. Nem veti meg azonban a kisebb madarakat, teknősöket.

Kedvenc táplálékáért felmászik a magas kókuszpálmák tetejére, erős ollóival pedig feltöri a gyümölcs héját. Először a háncsot szedi le a kókuszdióról, majd hatalmas ollóival a csíranyíláson kezdi a héj feltörését.

Annyira alkalmazkodott a szárazföldi életmódhoz, hogy vízbe merítve megfullad. Jó a szaglása, vonzza őket a dögszag, a szaglószervei a páros csápokon helyezkednek el. Ezek az érzékszervek sok tekintetben hasonlítanak a rovarok szaglószerveire, többek közt tömzsi, tompa alakjukban.

Mivel éjszakai életmódot folytat, nappal csak véletlenül lehet rábukkanni.