A vártnál kevesebb békát sikerült menteni Sikondán

0
328 megtekintés
Hont, 2016. február 24. Egy békamentõ barna varangyot gyûjt be a 2-es számú fõút mellett épített terelõrendszernél Hont közelében 2016. február 23-án. Természetvédõk a kétéltûek vándorlási útvonalát keresztezõ nagy forgalmú fõút mentén terelõrendszert készítettek, hogy megóvják a kétéltûeket. MTI Fotó: Komka Péter
Swing Szerelem Szulák

A DDNPI civil természetvédelmi szervezetekkel közösen 2003 óta végez békamentést a 66-os főútról Sikonda felé vezető útszakaszon, ahol február 18-án 800 méter hosszúságban mintegy fél méter magas hálót feszíttek ki, hogy megakadályozzák a békák útra jutását, ezzel mentve meg a vizek felé szaporodni igyekvő kétéltűeket a gázolástól.

Idén 131 erdei békát (Rana dalmatina) és 1252 barna varangyot (Bufo bufo) gyűjtött össze a mentésben résztvevő mintegy kétszáz önkéntes, köztük több általános iskolás csoport segítette az akciót – részletezte Bodó János. A szakember felidézte, hogy míg évekkel ezelőtt 2500 és 3000 közötti egyedet regisztráltak, addig tavaly mintegy 1700 békát sikerült megmenteni.

Acsökkenés okairól szólva az MTI kérdésére elmondta, hogy idén korábban, már februárban beköszöntött az enyhe tavaszi időjárás, így korábban indultak meg a kétéltűek a vizek felé. Bodó János szerint emiatt feltehetően sok egyed idő előtt élte fel tartalékait és még a vándorlás során elpusztulhatott. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a sikondai szakaszon négy olyan átereszt is létesítettek, amelyeken keresztül a békák szabadon tudnak biztonságban közlekedni a vizek felé.

Forrás: MTI
MTI Fotó: Komka Péter