A természetben már kipusztult állatok érkeztek Nyíregyházára

0
2 092 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A természetben már kipusztult patások, az Európai Fajmegőrzési Program keretében élnek Nyíregyházán, s az országban csak itt láthatók!

Igazi különlegességgel, vietnami szikaszarvasokkal gazdagodott Állatparkunk gyűjteménye. Az egy bikából és három tehénből álló csapat, az Európai Fajmegőrzési Program keretében került Nyíregyházára, lengyel és cseh állatkertekből. A tehenek már egy ideje az Állatparkban éltek, s mostanra sikeresen összeszoktak az ostravai állatkertből érkezett fiatal bikával.

A Nyíregyházi Állatpark nagy hangsúlyt fektet a fajmegőrzésre, ezért az Európai Akváriumok és Állatkertek Szövetségének (EAZA) tagjaként egyre több fajmegőrzési programban vesz részt.

A vietnami szikaszarvasok  (Cervus nippon pseudaxis) a természetben az 1960-as években -az orvvadászok és természetes élőhelyük pusztulása miatt -kipusztultak. Napjainkban csak védett természetvédelmi területeken és állatkertekben fordulnak elő.

Az Európai Fajmegőrzési Program (EEP) 1989 óta koordinálja az alfaj szaporítását, s ehhez a tenyészprogramhoz idén a Nyíregyházi Állatpark is csatlakozott. A faj koordinátorával egyeztetve így Wroclawból, Varsóból, Poznanból és Ostrava állatkertjéből érkeztek meg a megfelelő genetikai állománnyal rendelkező egyedek, s remélhetőleg a jövő évben, szaporulat is várható majd.

A ritka patások a sűrű aljnövényzetű erdőségeket kedvelik, melyek közelében nyílt területek is találhatóak. Hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak.

A szőrzetük színe nyáron sárgásbarna, a test két oldalán sárgásfehér foltokkal, mely igen jó álcázást biztosít az állatoknak, amikor a ritkás erdőben legelnek. Télen, amikor ritkább a növényzet, a bunda színe szürkésbarnává válik, s a foltok színe is megfakul.

Jelenleg a világon 360 egyedet tartanak zárt tartási körülmények között, s 2017 nyarától már Magyarországon, a Nyíregyházi Állatparkban is megtekinthetőek.

Forrás: sostozoo.hu