A születés csodája-videófelvételen is megnézheted a Fővárosi állat és Növénykert kiselefántjának születését

0
2 916 megtekintés
Kép: zoobudapest.com
Swing Szerelem Szulák

Mint azt tegnap már hírül adtuk, kiselefánt született a Fővárosi Állat és Növénykertben. Ma az Állatkert megörvendeztetett minket egy videóval, amin a kiselefánt születése látható. 

Tegnap már hírt adtunk arról, hogy a hajnali órákban megszületett a várva várt kiselefánt. A folyamatot természetesen rögzítettük is a „szülőszobában” elhelyezett, zárt láncú kamerarendszer segítségével. E felvételekből állítottuk össze az alábbi kisfilmet, amelyen a világra jövetel közvetlen előzményei, valamint a születés pillanatai is láthatóak. Látni lehet az anyaelefántok sajátos viselkedését is, amely sokakban első látásra talán aggodalmat keltene, hiszen olyan, mintha az anyaállat rugdosná frissen született utódját. Ez a magatartás azonban az elefántoknál ilyen helyzetben teljesen normális. Az anya természetesen nem bántja az újszülöttet, a művelet inkább azt a célt szolgálja, hogy a kicsi minél hamarabb megszabaduljon a rátapadt magzatburokról. Emellett némi noszogatást is jelent a jövevénynek, hogy próbáljon meg lábra állni.

Bár előfordulnak olyan elefántok, amelyek veszélyesen viselkednek az újszülöttekkel szemben, Angele-re éppen ennek ellenkezője igaz. Nagyon gondos anya, és mozdulatain az is látszik, hogy már igencsak tapasztaltnak mondható.

Érdemes megfigyelni Ashát, aki Angele előző, most már csaknem ötéves utódja, azaz a mostani jövevény nővére. Viselkedéséből látni, hogy egyáltalán nem agresszív, inkább csak izgatott, és persze kíváncsi a kistesójára. Amikor pedig túlzásba viszi az érdeklődést, Angele finoman jelzi neki, hogy mit szabad és mit nem.

A születés után 40 perccel az újszülött már fel is állt, ami elég jó „szintidőnek” számít. A kisfilmen látni az első tétova lépéseket, és az esetenként szokatlan lábtartást, ami csak azt mutatja, hogy az apróság ilyenkor még nem teljesen biztos az egyensúlyában.

Forrás: Fővárosi Állat és Növénykert