A rizs lehetett a kulcs a tyúkok háziasításában

0
169 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Egy kutatócsoport szerint a madarak háziasítása a véltnél később zajlott.

Egy új vizsgálat alapján a rizs lehetett a kulcs a tyúkok háziasításában – számol be a The Guardian. Joris Peters, a Lajos–Miksa Egyetem munkatársa és kollégái tanulmányukban arra jutottak, hogy a madarak domesztikációja a véltnél később zajlott. Egyes kutatók korábban úgy gondolták, hogy a tyúkokat már akár 10 ezer évvel ezelőtt elkezdhették tenyészteni, a friss eredmények viszont azt mutatják, hogy az emberek csak időszámítás előtt 1500 körül léptek kapcsolatba a madarakkal.

Egy másik tanulmányban Julia Best, a Cardiffi Egyetem szakértője és társai 23 feltételezett korai tyúk maradványain végzett szénizotópos elemzést. Az állatok Eurázsia nyugati részén, illetve Északnyugat-Afrika területén éltek. A csontok többsége újabb volt, mint amire számítottak. Best szerint ez volt az első alkalom, amikor ekkora mintán használtak szénizotópos kormeghatározást, hogy megismerjék a tyúkok jelentőségét a korai társadalmakban.

Besték úgy gondolják, a délkelet-ázsiai dzsungelekből származó tyúkok időszámítás előtt 800 környékén érkeztek meg Európába. A Mediterráneumból elterjedve aztán nagyjából további ezer évre volt szükségük, mire a hidegebb klímájú Skóciában, Írországban, Skandináviában és Izlandon is meghonosodtak. Petersék 89 ország több mint 600 leletét is újravizsgálták, s a legkorábbi olyan csont, amely egyértelműen házi tyúktól származik, Thaiföld középső részén került elő, és időszámítás előtt 1650-1250 közötti.

Úgy tűnik, a domesztikáció a rizstermesztés megjelenésével egy időben zajlott. A tyúkok ősei fákon éltek, a madarak a gabona miatt költözhettek a talajra, és léphettek kapcsolatba az emberekkel. A háziasítást követően a tyúkok előbb a Földközi-tenger térségét érték el a görögök, etruszkok és föníciaiak által használt útvonalakon, majd távolabbi vidékekre is eljutottak.

Forrás: ng24.hu

Képek: pixabay