A rendkívül titokzatos eurázsiai hiúz az év emlőse 2019-ben

0
1 512 megtekintés
Eurázsiai hiúz (Lynx Lynx) - Fotó: Staffan Widstrand / WWF
Swing Szerelem Szulák
A földművelésügyi minisztérium Vadonleső programja idén is kiválasztotta az Év emlősét, a bejelentés előtti hetekben tippjátékot hirdetett a Facebookon, ahol minden nap egy-egy információmorzsát tettek közzé a 2019-es kiválasztottról, amely alapján találgatni lehetett, hogy melyik állatról van szó. 

-Füleinek a felső részét régen fülpamatnak hívták, tavasszal pacsmagol, erdőben él, ahonnan ki sem nagyon teszi a mancsát. – Ilyen apró információkkal, napról-napra egyre többet és többet árultak el a rejtélyes állatról, míg végül január 3-án lerántották a leplet a titokról, aki pedig a játékban az eurázsiai hiúzra tippelt, nyert, ő lesz a középpontban 2019-ben.

Eurázsiai hiúz – Fotó: sandiegozoo.org

Több mint 250-en próbálták kitalálni, melyik állat lesz Az Év Emlőse az alábbiak alapján:

  • aki erdőben él, ahonnan ki sem nagyon teszi a mancsát,
  • akinek kölykei, bár már elválasztódnak, de még egy évig az anyjukkal maradnak,
  • aki habár őshonos emlősfajunk, mégis alig akad olyan honfitársunk, aki személyesen is láthatta volna,
  • aki télen is aktív, és speciális felépítésű lábai segítségével szinte siklik a hó felszínén, és olyan nyomokat hagy a hóban, hogy nem látszanak a karmai, hiszen azokat vissza tudja húzni,
  • aki tavasszal pacsmagol,
  • akinek a füleinek felső részét régen fülpamatnak hívták,
  • akiről a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a börzsönyi Király-réten erdei iskolát nevezett el,
  • aki Petőfi Sándort is megihlette, a Magány című versében szerepel jelzőként legalábbis,
  • akinek igéző a tekintete
Eurázsiai hiúz – Bayerischer Wald National Park, Bavaria, Germany – Kép: WWF

A szlovákiai hegyvidékekről a Börzsönybe, a Zemplénbe, illetve a Mátrába, a Bükkbe és az Aggteleki karsztra is átlátogató, óvatos és rejtőzködő életmódot folytató faj egyedei közül pár tucatnyian élhetnek állandó jelleggel is Magyarország területén. Kettőt “láthattunk” is, gondoljunk csak a börzsönyi hiúzra és a Nógrádban feltűnt példányra, akiket kameracsapdával örökítettek meg.

Eurázsiai hiúz – Fotó: lazypenguins.com

A Vadonleső program először 2014-ben hirdette meg az Év Emlőse rendezvénysorozatot, amely minden évben más-más őshonos emlősállatunkra irányítja a figyelmet, hogy elősegítse azok megismerését és hatékonyabb védelmét. Az eurázsiai hiúz előtt a keleti sün (2014), az ürge (2015), a denevérek (2016), a mogyorós pele (2017), majd tavaly a földikutya kapta a kitüntetett figyelmet.

A 2018-as év emlőse – a földikutya

Forrás: Vadonleső/Facebook