A rejtőzködés mestere, egy bölömbika telel Kardoskúton

0
544 megtekintés
Bölömbika (Botaurus stellaris) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
December közepén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egy áttelelő bölömbikát figyeltek meg Kardoskúton, a Sóstó-ér nádasában – írja a nemzeti park

A bölömbika egy különös, rejtőzködő életmódot folytató gémféle. A Kárpát-medencében mocsarakban, nádasokban sokfelé előfordul, de nem túl gyakori madár.

Bölömbika (Botaurus stellaris) – Fotó: Flickr

A fajra jellemző a kitűnő rejtőzködés. Veszély esetén csőrét felfelé nyújtja, tollazatának mintázata megtévesztésig emlékeztet az élőhelyét jelentő nádasra. Mindezt teljes mozdulatlansággal ötvözi, mimikrijében bízva sokszor egészen közelre bevárja az embert.

Vonuló madár, az állomány nagy része csak március és október között tartózkodik nálunk, a telet a mediterrán vidékeken és Afrikában töltik. Egyes példányai azonban megkísérlik az áttelelést hazánkban, ami egy kockázatos vállalkozás a részükről. Ha huzamos ideig fagyos az időjárás, a madarak táplálkozóhely nélkül maradhatnak, ami végzetes lehet a számukra. Ezért lehetőség szerint meleg vizű kifolyók, egyéb, be nem fagyó vizek mellett kísérlik meg az áttelelést.

Bölömbika (Botaurus stellaris) – Fotó: Palcsek István Szilárd – KMNP

December közepén, Kardoskúton a Sóstó-ér sűrű nádasának szélén figyeltek meg egy példányt. Ezen a lassan áramló vízen jó esélye van átvészelni a téli időszakot, mivel itt a vadludak, récék is fagymentesen tudják tartani mozgásukkal a vízfelületet.