A pusztai macska úgy néz, hogy Garfield elbújhat mellette

0
14 651 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A pusztai macska vagy másik nevén manul pofijával nem lehet betelni. Egyszerűen olyan ábrázattal szemléli a világot, hogy abszolút dobogós a rondán nézés világranglistáján. A házimacskánál nem sokkal nagyobb szőrgombócoknak elképesztően dús szőrük van, ami remekül fokozza a hatást. 

A Fővárosi Állatkert gondozói is odavannak értük, így Bohus és Borsó legújabb fotóival hívják fel a figyelmet, erre az ellenállhatatlan kis ragadozóra.

Mint írják, az állatkertben 2013 óta láthatunk pusztai macskát, amelyek Ázsia belsejében, a Kaukázustól Kínáig terjedő területen őshonosak. Gyakran hívják őket manulnak is mongol nevük (manuul) után, és sokszor emlegetik Pallas-macskaként is a fajt felfedező német származású, ám élete jelentős részében Katalin cárnő Oroszországában dolgozó neves természettudós, Peter Simon Pallas emlékére.

Első ránézésre valamivel nagyobbnak tűnnek egy házi macskánál, pedig a legtöbb manul súlya általában 3 és 5 kg között szokott lenni, márpedig az ilyen méretű, vagy akár ennél nagyobb házimacskák igazán nem számítanak rendkívülinek. Amiért a manul mégis nagyobbnak tűnik, az a sűrű, dús bunda, amely különösen jó hőszigetelő. A természetben erre nagy szüksége van az állatnak, hiszen őshazájában a kemény telek gyakorinak számítanak, és sokszor igen kevés a tereptárgy, amely menedéket nyújtana a metsző pusztai szelek ellen.

Forrás: zoobudapest.com