Tudtad? A paradicsommadár tollazatán található a világ legmélyebb fekete színe

0
5 934 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A színpompás paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe – állapították meg amerikai kutatók.

A szakértők szerint evolúciós előnyökkel bír, hogy a mélyfekete szín mellett a tollazat színpompás részei még élénkebben tűnnek ki. A ragyogó színek felkeltik a nőstények figyelmét és növelik a párzás valószínűségét. A kutatók eredményeiket a Nature Communications című szaklapban mutatták be.

Sok madárnak van fekete tolla, melyet általában a melaninhoz hasonló színpigment fest meg. A paradicsommadarak (Parotia wahnesi) tollruhájának feketéjét azonban nagyon finom szerkezet alkotja. Dakota McCoy, az amerikai Cambridge-ben lévő Harvard Egyetem kutatója vezette munkacsoport speciális mikroszkópokkal vizsgálta ezeket a finom szerkezeteket.

Az elemzés szerint a paradicsommadár mélyfekete tollainak elágazódásai nem rúdszerűek, mint az egyszerű fekete tollaké, hanem úgy néznek ki, mint hosszúkás tölgyfalevelek, melyeknek kitüremkedésein még hosszabb nyúlványok vannak.

Az ilyen tollak csaknem százszor kevesebb fényt vernek vissza, mint a pigmentált tollak. Számítógépes szimulációkból kiderült, hogy a fénysugarak ezekben a mélyfekete tollakban többszörösen szétszóródnak. Minden szétszóródással elnyelődik a fénysugár egy része, így végül csak nagyon apró része hagyja el a tollakat.

Látványosan demonstrálták a jelenséget a kutatók: arany színnel szórták meg a fekete és a mélyfekete tollakat. Míg a fekete tollak aranynak tűntek, a mélyfeketék ugyanúgy feketék maradtak. A szakértők szerint az új ismeretek használhatóak lesznek mélyfekete anyagok előállításához. „Szerkezetileg fényelnyelő, mélyfekete anyagokra széles körben lehet igény, optikai, termikus, mechanikus és szoláris technológiák területén, például vékony szolárcellák vagy űrteleszkópok burkolatának elkészítésénél” – emelték ki.

Forrás: Origo