A méhek hívták fel a kutatók figyelmét a méhvírus ellenszerére

0
525 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A méhészek (és méhek) körében rettegett fertőzés, a deformáltszárny-vírus a rovar egyik ősi ellensége: elcsökevényesíti a szárnyakat, és a beporzott növényeket megfertőzve terjeszti a kórt, ami ellen mindmáig nincs ellenszer. Vagy mégis? 

Kutatók megfigyelték, hogy a házi méhek előszeretettel látogatják a gombákat – innen következtettek arra, hogy ugyanúgy ösztönös öngyógyítási igény rejlik emögött. A gombák pedig – így ebben az esetben régiónkban is megtalálható óriás lakkostapló – hatékony vírusölő tulajdonságokkal is rendelkeznek, és valószínű, hogy a méhek nemcsak a táplálkozás miatt látogatják többek között a taplóféléket, hanem gyógyszerként szedik a gombát, ahogyan más állatok is ösztönösen keresnek és fogyasztanak olyan hatóanyagú növényeket vagy más alapanyagokat, amelyek ilyen-olyan betegségeikre enyhülést, gyógyulást hozhatnak.

Egy a Nature folyóiratban kiadott  tanulmány  szerint az óriás lakkostapló kivonatával kezelt méhállományokban jelentősen visszaesett a kórokozók száma, sőt, a deformáltszárny-vírus mellett egy másik kórokozó, a Lake Sinai Virus (LSV) számát is csökkentette az állatokban – írja a qubit.hu.

Egy másik csodaszer a hagyományos humán gyógyászatban is hatékony szernek tartott pecsétviaszgomba, amit a természetgyógyászat több betegség (Alzheimer-kór, rák) kezeléséhez és általános erősítőként javasol (immun- és májerősítő, koleszterin- és vércukorszint-optimalizáló). Mint kiderült, hatékony a méheket sújtó betegségek ellen is.

Forrás:agraragazat