A mancsos őrszolgálatra vagyis az Ermitázs macskáira hagyta örökségének egy részét egy francia férfi

0
410 megtekintés
Kép: hartrussia.ru
Swing Szerelem Szulák
Mint köztüdott a cirmosok már háromszáz éve őrzik Oroszország leghíresebb múzeumát, az Ermitázst. Jelenlétük legendás és népszerűségük a kiállított művekével vetekszik. Nos, egy meg nem nevezett francia urat is annyira elvarázsolt a mancsos őrszolgálat, hogy vagyonának egy részét a kultúrát védelmező cirmosokra hagyta – írta meg a CCN

Az őrszolgálatra szóló szerződést még I. Péter cár kötötte a cicákkal a XVIII. században, bár ez akkor még csak a Téli Palotára szólt. Azóta, kisebb-nagyobb megszakításokkal, de a mai napig, átlagosan 50 cirmos strázsál az alagsorban, nehogy elszemtelenedjenek a rágcsálók.

Macskahírességek – Az Ermitázs macskái

A cirmosoknak egyébként van saját sajtófőnöke, macska-felügyelője és macska-felelőse is. Mindegyiküknek van igazolványa, állatorvosi kiskönyve, és hivatalosan is szerepelnek a múzeum tisztaságáért felelős képzett alkalmazottak listáján. A megfelelő munkakörülményeket is biztosítják számukra: az alagsor mindig száraz és meleg, kis alagutak szövik át, amelyek a szabadra is kivezetnek, viszont a kiállítóterekbe elvileg nem. Ezenkívül minden egyes cicusnak van saját etetője és kosara. De ezen tulajdonképpen nincs is mit csodálkozni, hiszen több mint 300 éve fáradhatatlanul őrzik, az orosz kulturális örökség legkiemelkedőbb darabjait.

A múzeum igazgatója nyilatkozatában azt mondta, a meg nem nevezett francia úrt annyira lenyűgözték a múzeumot karban tartó macskák, hogy egy kisebb összeget hagyott rájuk. Az nem derült ki, hogy pontosan mennyit kaptak a macskák, de arra viszont valószínűleg elég lesz, hogy egy kicsit rendbehozzák belőle az alagsort, ahol az állatok élnek.

Via