A legédesebb téli bundás ragadozónk, a hermelin

0
1 265 megtekintés
Hermelin (Mustela erminea) - Kép: fineartamerica.com
Swing Szerelem Szulák
A menyétfélék családjába tartozó karcsú és nyúlánk hermelin, a mezők apró hófehér kis vadásza, bárkit levesz a lábáról, bájos pofijával és kis fekete gombszemeivel. A Körös-Maros Nemzeti Park minden tájegységén élnek hermelinek, de csak nagyon kis számban. Legnagyobb eséllyel a vizes élőhelyek környékén találkozhatunk ezzel a rejtőzködő életmódot folytató, kistestű cuki ragadozóval.

A hermelin vörhenyes-barnás nyári bundája hasonlít a menyétéhez, télen azonban fehér ruhát ölt. A magyarországi hermelinek átmenetet képeznek: egyes példányaik télen teljesen kifehérednek, mások megtartják barnás bundájukat, csak a hasuk alja fehér. Európa déli részén élő állományukra már nem jellemző az évszaktól függő bundaszínezet.

Hermelin (Mustela erminea) – Kép: natureplprints.com
Hermelin (Mustela erminea) – Kép: photorator.com

Az viszont minden hermelinre jellemző, hogy a farka vége télen-nyáron fekete, ez alapján lehet könnyen megkülönböztetni a menyéttől. Téli színváltásuk decemberben kezdődik meg, a vedlés végére az állat bundája hófehérre színeződik, fekete farokhegyét leszámítva. A fehér téli bunda először a hermelin hasán, nyakán és farka alatt kezd növekedni.

Hermelin (Mustela erminea) – Kép: DeviantArt

Mindenkori színezete a rejtőzködésben segíti. Ezáltal kerülheti el, hogy áldozatul essen a nagyobb ragadozóknak (pl. róka, nyest, baglyok), illetve segít, hogy zsákmányát észrevétlenül megközelíthesse. Magányos vadász, főleg éjszaka és szürkületben keresi prédáját.

Hermelin (Mustela erminea) – Kép: imgur.com

A Körös-Maros Nemzeti Park valamennyi tájegységén élnek hermelinek kis számban, de sehol sem gyakoriak, elterjedésük foltszerű. Az élőhelyi adottságok miatt legtöbbször a Kis-Sárrét és a Kardoskúti Fehértó részterületeken, illetve a Csanádi pusztákhoz tartozó Montág-pusztán találkozunk ezzel a rejtőzködő kisemlőssel.

Hermelin (Mustela erminea) – Kép: a-z-animals.com
Hermelin (Mustela erminea) – Kép: .nrcm.org

Az elmúlt években minden fontosabb vizes élőhelyen, halastavakon, nagyobb mocsarakon, vizes élőhely-rekonstrukciókon előfordult egy-egy megfigyelés. Állományuk megőrzése szempontjából legfontosabb feladat a vizes élőhelyek védelme.

kmnp.hu

Ez is érdekelhet:

Amikor elmész kirándulni és összefutsz egy hermelinnel – cuki fotók

A világ legédesebb kisragadózója