A lakosság segítségét kérik a magyar kutatók, hogy megtaláljanak egy ritka óriáscsigát

0
2 994 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A citizen science (közösségi vagy házi tudomány) jegyében egy invazív faj magyarországi elterjedtségének felmérésében kér lakossági segítséget két magyar tudós. Turóci Ágnes és Páll-Gergely Barna azt szeretnék megtudni, hogy amit korábban a pincelakó meztelencsiga inváziójának hittek, az valóban az-e, vagy egy másik puhatestű faj térnyerése.

Turóci Ágnes biológus és Páll-Gergely Barna zoológus, nemzetközi hírű csigakutató felhívása a ritka, de városi környezetben nyári esők után fel-felbukkanó nagy termetű, sárgás-zöldes pincelakó meztelencsigáról (Limacus flavus) szól. Mint Facebook-bejegyzésükben írják, a főváros budai részén begyűjtött példányokról boncolásuk után kiderült, hogy azok egy másik faj, a foltos meztelencsiga (Limacus maculatus) egyedei voltak, írta meg a Qubit.

Felmerült a kérdés, hogy az összes pincelakó meztelencsiga-adat rossz határozás eredménye-e. Ezért két tudós a Mátra Múzeum gyűjteményi anyagát is átnézte, és úgy találták, hogy a pincelakó meztelencsiga országszerte elterjedtnek látszik, míg a foltos meztelencsiga jelenleg csak Budáról ismert.

„Hogy felmérjük, hogy a két faj jelenleg mennyire terjedt el, szükségünk lenne élő példányokra Budapestről, illetve az ország más tájairól is. Ha láttok nagy termetű, sárgás-zöldes, barna foltos meztelencsigát, legyetek kedvesek eltenni egy befőttesüvegbe (vagy hasonlóba), a többi logisztikát pedig megbeszéljük privátban”

– fogalmazott Turóci Ágnes és Páll-Gergely Barna.

A szakértők szerint egyébként mindkét faj a Kaukázus térségében őshonos, és nagyon úgy tűnik, hogy Európába onnan települtek be az elmúlt évtizedekben.  A kutatók azt kérték az emberektől, hogy az észleléseket ehhez a Facebook-poszthoz írják. A beérkező adatokból készülő cikk várhatóan az ősszel fog megjelenni.

Forrás:agrarszektor