A kutyák 92 százalékos pontossággal szagolják ki a a koronavírus fertőzötteket

0
2 065 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

El sem tudjuk képzelni mi emberek, hogyan érzékelheti a világot egy olyan állat, amelynek szaglása tíz-, de akár százezerszerese is lehet a miénknek. Megdöbbentő, de a kutyák agyának szaglásért felelős része méretarányosan számolva negyvenszer nagyobb, mint egy átlagemberé. Míg mi kénytelenek vagyunk elboldogulni kb. hatmillió szagló receptorral, négylábú társainkat közel 300 millió segíti a tájékozódásban.

Szemléltetésképpen, ez annyit jelent, hogy egy kutya, két medencényi vízben képes kiszagolni egy kanál cukrot, vagy kétmillió hordónyi almából kiszúrni egyetlen rothadásnak indult gyümölcsöt. Bizonyított tény, hogy a speciálisan képzett kutyák érzékeny orruknak köszönhetően, 100%-os precizitással meg tudják határozni pl. a daganatos betegek állapotát, sőt a terhességet is. Nem csak a komoly betegségeket, de az apró érzelemváltásokkal járó kémiai eltéréseket is probléma nélkül kiszimatolják. Ennek fényében aligha meglepő, hogy egyre több országban vetnek be kísérleti jelleggel kutyákat a koronavírus elleni harcban is. A speciálisan kiképzett kutyák ugyanis gyorsabban és pontosabban szűrik ki a Covid-19 vírust a PCR- teszteknél is.

Jöjjön néhány ország, ahol már sikeresen képeznek ki és alkalmaznak kutyákat a betegség kiszűrésére:

Németországban keresőkutyákat tanítanak be arra, hogy megkülönböztessék a koronavírust a már jól ismert, influenza vírusoktól. A résztvevő kutyákkal összesen 1012 mintát szagoltattak meg, akik végül 94%-os pontossággal ismerték fel a COVID-19-et. Ausztriában a hadsereg célja az, hogy az átképzett kutyák a tünetmentes hordozókat is képeseket legyenek kiszűrni. Ugyanaz a brit kutatások célja is, ha ez sikerül, az jelentős előrelépést jelentene a fertőzés terjedésének megakadályozásában. Az Egyesült Arab Emírségek területén is high-tech megoldások helyett a kiképzett rendőrkutyák szimatára támaszkodnak a koronavírus elleni védekezés során. A kutyák 92%-os pontossággal szagolják ki a vírus jelenlétét, verejtékmintákból.