A járványhelyzet miatt elmaradt a hortobágyi kihajtási ünnep

0
314 megtekintés
Kihajtás a Hortobágyon - Kép: archivum.sajto-foto.hu
Swing Szerelem Szulák
Idén nem merülhetünk el a végtelen rónaságban, nincs gémeskút és séta a kilenclyukú híd mellett, nem halljuk a karikás ostor pattogó hangját és nem láthatjuk a csikósokat pompás nóniuszaikon lovagolni. Nem láthatjuk a gulyásokat és pásztorokat sem, amint kihatják a magyar szürke szarvasmarhákat és a hortobágyi rackajuhokat. Idén elmaradt a hagyományos Szent György-napi kihajtási ünnep. 

A Hortobágyon a mai napig a puszta rendje határozza meg mindennapokat. A legelő állatokat tavasztól őszig pásztorok őrzik. Munkájuk során használják azokat az eszközöket, viselik azokat a ruhákat, tovább örökítik azokat a kulturális értékeket, amelyeket évszázadokon át elődeink is használtak. – Ennek a tájhasználatnak és a hozzá kapcsolódó kulturális értékeknek köszönhetően válhatott Hortobágy húsz évvel ezelőtt a Világörökség részévé – mondta Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője tavaly az ünnepen.

Bár az ünnep idén elmaradt, az állatok már elhagyták téli szállásaikat és kint legelnek a pusztán – közölte a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezetője pénteken az MTI érdeklődésére.

Szürkemarha hajtás a Hortobágyon – Kép: Czeglédi Zsolt/MTI

Medgyesi Gergely Árpád felsorolása szerint a szaporulatokkal együtt 3000 magyar szürke marha, 2800 rackajuh, a mátai méneshez tarozó 256 nóniusz ló és 200 házibivaly vette birtokba a téli bezártság után a napokban a puszta nyolcezer hektáros területét 15 legeltetési útvonalon.

Egy kis lélekemelő:

Kihajtás

Reggel a Mátai Ménes csikósai az idén először hajtották ki a renyhe ménest a pusztába. Ma a 2-3 éves kancák mehettek ki, hogy újra megszokják a szabadságot, néhány nap múlva pedig a fiatalabb lovak is csatlakoznak majd hozzájuk.Most ebből mutatunk Önöknek egy kis ízelítőt, megmutatjuk milyen az, amikor a hosszú téli hónapok után a hortobágyi puszta újra benépesedik.

Posted by Hortobágyi Nonprofit Kft. on Thursday, April 23, 2020

Eközben számos beruházás is zajlik Hortobágyon: megújul a központi fogadótér, új látogatóközpontot és parkolókat alakítanak ki, utakat újítanak fel és árnyékolást kap a nemzetközi lovasnapoknak otthont adó mátai lovaspálya lelátója – közölte az igazgató.