A hőségben a haszonállatokra is jobban kell figyelni

0
329 megtekintés
malac, sertés
Swing Szerelem Szulák

Az állatokat 8 óránál hosszabb ideig csak olyan járműben lehet szállítani, amelyben a légcsere akkor is biztosított, ha a jármű megáll.

Kiemelték, hogy kánikula idején a legfontosabb a folyamatos vízellátás és az árnyék biztosítása az állatok számára, hiszen például a sertések könnyen leégnek a tűző napon.

A háziállatok közül a kutyákat viseli meg leginkább a nyári kánikula, 30 Celsius-fok fölötti külső hőmérséklet mellett gyakran kapnak hőgutát. Ilyenkor az állatok belső hőmérséklete meghaladja a 41 Celsius-fokot, ami tüdőödémához, a szívizomzat és a központi idegrendszer károsodásához vezet, és akár az állat elhullását is okozhatja.

kutya, ivás

A Nébih felhívja a gazdák figyelmét arra, hogy soha ne hagyják kedvencüket a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva, még árnyékban álló autóban sem. Kánikulában ne futtassák a kutyákat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban vigyék, ahogy etetni is több részletben, este és reggel célszerű a házikedvenceket – olvasható a tájékoztatásban.

Az országos tiszti főorvos szombattól szerda éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendelte el, mert ebben az időszakban eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

A hőguta megelőzésével, felismerésével és gyógyításával kapcsolatos korábbi cikkeinket itt olvashatod: Hőguta

Forrás: MTI