A hím egerekben kialakult stressz, utódaik életére is hatással van, a spermán keresztül

0
1 427 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A hím egerekben kialakult stressz utódaik agyára is hat a spermán keresztül.

“Az apák által megtapasztalt stressz átprogramozza az utódok agyát is” – mondta Tracy Bale, a Marylandi Egyetem neurológusa egy tudományos konferencián a texasi Austinban.

Ez a hatás akkor lép fel, ha a hímek az utódok nemzésekor már hónapok óta stressz alatt állnak. Az eredmények igazolják a korábbi évek kutatásainak eredményeit.

A nőstény utódokat ugyanúgy éri ez a hatás, mint a hím utódokat. A következő generációra való átörökítés oka a spermában lévő ribonukelinsavban (RNS) bekövetkező változás.

 

“A pontos hatást még nem ismerjük. Azt feltételezzük, evolúciós szempontból arról lehet szó, hogy az apák fittebbé teszik utódaikat azáltal, hogy azok már kevésbé erősen reagálnak a stresszre” – fejtette ki Bale.

Más tanulmányok többek közt azt mutatták ki, hogy a hím egerek zsírban gazdag táplálkozása a spermán keresztül negatívan befolyásolja az utódok anyagcseréjét.

Bale és kutatócsoportja hosszú időn át stresszhatást váltott ki az egereknél úgy, hogy különböző időpontokban idegen tárgyakat helyeztek a ketrecükbe.

A szakértők egy ideje már az emberi spermán is végeznek az egereken végzett kutatásokhoz hasonlókat.

Forrás: MTI