A hajók károsanyag-kibocsátását figyelő automata bója állat szolgálatba Finnországban

0
239 megtekintés
Az Arctia károsanyag-kibocsátást vizsgáló bójája - Kép: arctia.fi
Swing Szerelem Szulák
A hajók károsanyag-kibocsátását figyelő automata bója kezdte meg működését kedden Finnország nyugati partvidékének vizein.

Az állami tulajdonú Arctia vállalat által kihelyezett bója a hajózással a levegőbe kerülő légszennyező részecskéket érzékeli, és azt vizsgálja, hogy a hajók megfelelnek-e a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet által kiadott kén-dioxid-kibocsátási szabványnak. A tesztüzem egész nyáron folyik majd.

A bója képes a kapott eredményeket a megfelelő hajóhoz kapcsolni. Egy algoritmus segítségével a programja azt vizsgálja, hogy az elhaladó hajó megfelel-e a régióban kötelező kibocsátási előírásoknak.

A finn bójaprototípus kihelyezése az Európai Unió által finanszírozott Okos Tenger Projekt része.

A Turun Sanomat finn napilap cikke szerint a tengeri levegőminőséget és károsanyag-kibocsátást vizsgáló bója szinte bárhol elhelyezhető, és ha a hajózási útvonal megváltozik, át lehet helyezni. Működését napenergia biztosítja.

A finn hatóságok korábban csak a szárazföldről tudták ellenőrizni a tengeren közlekedő járművek károsanyag-kibocsátását.

Az Arctia leányvállalataival számos szolgáltatást nyújt, közük a jégtöréssel, olajszennyezés-elhárítással, hajók vontatásával és vízi karbantartásával, valamint tengerfelméréssel kapcsolatos feladatokat végez. Az automatikus megfigyelő berendezést a Kine Robot Solutions Ltd.-del, egy másik finn vállalattal együtt fejlesztette ki.

MTI