A gémek rejtőzködő törpéje

0
131 megtekintés
Törpegém (Ixobrychus minutus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A hosszúlábú gázlómadarakat, a gémeket, sokan ismerik. A szürke gém mindenki számára ismert képviselőjük, de a nagy kócsagot is sokan felismerik. Ám a gémfélék legkisebbikét, a törpegémet már jóval kevesebben tudják beazonosítani – írja a Duna-Dráva Nemzeti Park a weboldalán. 

Ami annak fényében nem csoda, hogy először is hosszú kecses lábakat várna az ember, ha már gém, nem pedig egy nádszálakon terpeszben tökéletesen megdermedt kis madarat, amit rejtőzködési tehetségének köszönhetően észre sem veszünk.

Törpegém (Ixobrychus minutus) – Fotó: Völgyi Sándor – DDNP

Mint írják, az apró termetű gém ugyanis rejtett életmódot folytat. Afrikai telelőhelyükről ezekben a napokban, május elején érkeznek vissza, hogy aztán egyből párba álljanak, és költésbe kezdjenek. Rokonaival ellentétben nem telepesen fészkel, a párok fajtársaiktól elkülönülten rakják fészkeiket a nádasok rejtekében.

Törpegém (Ixobrychus minutus) – Fotó: Flickr
Törpegém (Ixobrychus minutus) – Fotó: Flickr

A törpegémet leginkább csak akkor lehet észrevenni, amikor az egyik nádfoltból a másikba röppen. Leszállva, akrobatikus ügyességgel kapaszkodik a nádszálakon, és mozdulatlanná dermedve, mimikrije segítségével változik láthatatlanná.

Törpegém (Ixobrychus minutus) – Fotó: Flickr

A törpegém (Ixobrychus minutus) Magyarországon fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.