A csimpánzok felismerik társaik tudásbeli hiányosságait

0
1 236 megtekintés
Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Mások perspektívájának megértése és a kommunikáció ennek megfelelő alakítása eddig tipikus emberi jellemzőnek tűnt, ám egy új kutatásból kiderült, hogy a csimpánzok is képesek rá.

A csimpánzok felismerik, ha fajtársaik nem veszik észre a veszélyt, és hang, illetve testjelzéssel igyekeznek rá felhívni a figyelmét – állapította meg Catherine Crockford, a Max Planck Intézet biológusa vezette lipcsei nemzetközi kutatócsoport. A szakértők szabadon élő csimpánzokat figyeltek meg Ugandában a Budongo esőerdőben.

Kép: Pixabay

A kutatók eldugtak egy kigyóutánzatot és megfigyelték, hogyan viselkednek a majmok, amikor felfedezik a veszélyt. Egy második kísérletben lejátszották olyan csimpánzok korábban rögzített hangját, melyek észrevették a kígyót, és olyanokét, amelyek nem látták a veszélyt. Megfigyelték, hogyan viselkednek azok az állatok, amelyek felfedezték a hüllőt.

Ha a csimpánz gyanútlan fajtársa hangját hallotta, lényegesen több figyelmeztető jelzést adott le, és jóval erőteljesebben igyekezett felhívni a figyelmet a kígyóra.

Kép: Pixabay

A Science Advancesben megjelent eredmények szerint a csimpánzok nyelvi evolúciója olyan fontos fejlődésen esett át, amelyet eddig csak az emberi evolúciónak tulajdonítottak, vagyis képes felismerni fajtársa tudásbeli vagy ismeretbeli hiányosságát és azt célzottan pótolni.

Forrás: MTI