A Bükkben sétálva bármikor összefuthatunk farkasokkal

0
392 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Éjjellátó kamerákkal már számos felvételt készítettek a Bükkben természetes úton elszaporodó farkasokról. A térségben már évtizedekkel ezelőtt is észleltek farkasokat, ám ekkor még csak átutazóban bukkantak fel. Ma már élőhelyet alakítottak ki maguknak, letelepedtek. Erdős Tamás, a helyi vadásztársaság elnöke, Répáshuta polgármestere már farkas kotorékot is látott, az anyaállat itt hozza világra kölykeit, de az állatok védelmében ennek a helyét nem árulta el. A hvg.hu-nak nyilatkozó helyiek elmondták, hogy sokan már nem mernek egyedül útra kelni az erdőben, azonban farkasleső turisták még nem árasztották el a térséget.

05

A farkasok megjelenéséről először 2010-ben érkezett hír, három évvel később orvvadászok elejtettek egy példányt, ekkor a Bükki Nemzeti Park szakemberei rejtett kamerákat helyeztek el a területen. A felvételeken gyakran fordul elő, hogy a kirándulók olyan helyen sétálnak, ahol előtte néhány perccel farkasok járnak.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy bár az állatok kerülik az embereket, senki se hagyjon élelmiszert a nemzeti park területén, mert a farkasok a táplálékot társíthatják az emberrel, ennek pedig nem kívánatos következményei is lehetnek. A póráz nélküli kutyasétáltatás is tiltott a környéken.

06

A ragadozók felbukkanása a vadállomány szelekciója mellett azért is fontos, mert jelenlétük miatt a nagyvadak is több mozgásra vannak kényszerítve, így a károkozásuk is nagyobb területen oszlik el. A farkascsalád óránként 20-40 kilométert is képes megtenni, ezért kiszámíthatatlan, hogy hol bukkannak fel, ennek hatására a szarvasok, őzek, muflonok éberekké váltak és gyakrabban változtatják helyüket. Az erdő felújulása kevésbé van kitéve a patások rágásának, taposásának, ennek köszönhetően a veszélyeztetett és ritka növénytársulások állapota is javult.

További írásaink a magyarországi farkasállományról:

Az embereknek meg kell tanulniuk a farkasokkal együtt élni
Farkaskölykök nevelkednek a Bükkben

Forrás: hvg.hu
Fotók: BNPI