A borsó meg a héja-anyai szeretet vidráéknál

0
6 185 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A meghitt pillanatokat a kaliforniai Monterey Bay Akvárium dolgozói készítették a vidramamáról és kicsinyéről. A tengeri vidrák nagy törődéssel gondozzák kicsinyeiket és szinte egy percre sem hagyják őket magukra. Nem ritka, hogy árva vidrákat is örökbe fogadnak és sajátjukként nevelik.

A tengeri vidra az Észak-Csendes-óceán jellegzetes állata. A felnőtt tengeri vidrák súlya 14–45 kilogramm között van, így a menyétfélék közül a legnehezebbek, de a tengeri emlősök közül a legkönnyebbek. Eltérően a többi tengeri emlőstől, a tengeri vidra a testhőmérséklet megtartásában, nem a hőszigetelő zsírrétegre, hanem a vastag bundájára hagyatkozik. Habár a szárazon is képes mozogni, a tengeri vidra életének legnagyobb részét az óceán vízében tölti

Az egykor 150 000–300 000 egyedből álló tengeri vidra állományt értékes prémje miatt az ember 150 év alatt szinte teljesen kipusztította. A vadászat betiltása, a védelmi intézkedések és a szaporítási programok segítségével sikerült megmenteni ezt a fajt. Mostanra az egykori elterjedési területük kétharmadát vették újra birtokba. Mivel tankhajóbalesetek bármikor történhetnek, melyek a kialakuló olajszennyezés révén nagy veszteségeket okozhatnak az állományban, a fajt még mindig a veszélyeztetett  listáján tartják.

Forrás: Boredpanda