8 étel, amit semmiképp se adj a kutyának!

0
1 113 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Csokoládé

Ez az egyik legismertebb olyan nassolnivaló, amit nem szabad adni nekik, ezért is rakjuk a lista elejére. A csokiban koffein és teobromin van, ami a kutyáknál hányást, kiszáradást, hasi fájdalmakat, lázat, vagy akár halált is okozhat. Ha jót akartok, nem hagytok a szobában felbontva egy csomaggal semmiféle kakaóalapú nasit!

Tej

Igen, tudjuk, a kiskutyák is ezt isszák, miután megszületnek, azonban ahogy az emberek, a kutyák is lehetnek laktózérzékenyek, ugyanis a benne található tejcukrot nem tudja felbontani a szervezetük. Tej fogyasztása is okozhat hányást, hasmenést, és bár nem halálos, de akár komoly emésztőrendszeri megbetegedést is okozhat!

Sajt

Ahogy a tej, a sajt is tartalmaz cukrot és zsíros összetevőket, amik lebontására a kutyáknak nincsenek meg a megfelelő enzimeik! Ugyanazokat a tüneteket lehet tapasztalni fogyasztása után, mint a tejnél, ezért érdemes messziről elkerülni.

Hagyma

A hagyma a kutyák vérsejtjeinek gyengülését okozza, ha sokat fogyasztanak belőle, akkor vérátömlesztésre is szükség lehet. A fokhagyma a legjobban elkerülendő, mert bármennyire is egészséges az emberek számára, a kutyáknál megállítja a vérsejtek működését.

058

Szőlő

A szőlő, mint sok más gyümölcs is, nagyon káros a kutyák számára. A májukat teszi tönkre, amit szabad szemmel nem veszünk észre, de ha nem éhes a kutya, vagy kiszáradt, letargia tapasztalható nála, akkor valószínűleg egy hasonló gyümölcs lehet az oka. A túl sok mennyiségű szőlőtől akár 3-4 nap alatt el is veszíthetjük kedvencünket, ha nem vigyázunk.

Gyümölcshéj

Legyen az alma, körte, barack, vagy akár szilva, semmiféleképpen ne adjuk oda a gyümölcsök héját kutyánknak, a bennük lévő összetevők ugyanis szinte méreggel azonosak számukra! Légzési nehézségeket, ájulást, sokkot, akár kómát is okozhatnak.

Koffein

Ötletünk sincs, ki adna a kutyájának egy jó erős feketét reggelente, reméljük, senkinek se jut eszébe! A koffein, mondanunk sem kell, hogy az idegrendszerre és a szív-és érrendszerre is káros, nem is beszélve arról, hogy akár halálhoz is vezethet a fogyasztása.

Szalonna

Bármennyire is hihetetlen, nem szabad adnunk nekik! A zsírral teli ételtől hasnyálmirigy-gyulladásuk lehet és érelzáródáshoz is vezethet a fogyasztásuk.

Le kell szögeznünk, hogy a tünetek eltérőek lehetnek más-más fajtáknál, minden kutya más, és máshogyan is reagálhatnak az adott finomságra. Vigyázzatok rájuk és tartsátok távol őket a felsorolt ételektől!

 

Ha hasznosnak találtad, ezeket is ajánljuk:

Ehet gyümölcsöt és zöldséget a kutya? Segítünk a választásban!
Így válaszd ki a legmegfelelőbb tápot kutyusod számára!
5 egyszerű intézkedés, amivel a kutyád tovább élhet

Forrás: allatisztorik.hu
Leadfotó: trainingdogs101.com
Fotó: dogsfirst.ie