67 éves korában újra anya lett a világ legidősebb madara

0
2 820 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Wisdomnak a 67 éves albatrossznak eddigi élete során kb 30-35 fiókája született és idén ismét költésre adta a fejét. A rekorder madár, múlt hónapban rakta le a tojását és február 6.-án lett újra anyuka. 

Az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollon élő Wisdomot 1956-ban, az első költésekor gyűrűzték meg. E madárfaj legkorábban ötévesen rak tojást, így Wisdom idén legalább 67 éves. Ezzel nemcsak a világ legöregebb tengeri madara, hanem a világ legidősebb, ma is költő vadon élő madara is egyben.

A Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szerint az albatrosz immár több mint hat évtizede tér vissza rendszeresen a Midway-szigetekre. A madár egyetlen tojását ugyanabban a fészekben melengeti, amelyet minden évben használ a párjával, Akeakamaival.  Eddig legalább harminc fiókája volt már.

Az albatroszok nem minden évben raknak tojást  és ha megteszik, akkor is csak egy csibét nevelnek fel, így minden egyes példány nagy jelentőségű az egész kolóniának – idézi az USFWS közleménye Bob Peyton projektfelelőst.

A ragadozómentes Midway-atollon 30 madárfaj hárommillió példánya él, költ vagy telel át, köztük egymillió albatrosz, a világ legnagyobb albatroszkolóniája. A kis sziget a Laysan-albatroszok közel 70 százalékának biztosít élőhelyet.

Az albatroszcsibék rendszerint február elején kelnek ki és júliusra válnak röpképessé. Az év legnagyobb részében egyedül vannak úton, és siklórepülésben hatalmas távolságokat tesznek meg a Csendes-óceán északi része fölött.

Forrás: index