60 alvó denevért mentettek ki egy kivágott fából

0
3 520 megtekintés
Rőt koraidenevér - Kép: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Swing Szerelem Szulák
Apostagról riasztották az illetékes természetvédelmi őrt január 4-én, mert alvó denevéreket találtak egy játszótéren kivágott fűzfában, amely az elmúlt hetek viharai miatt balesetveszélyessé vált – írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán.

A Nemzeti Park illetékes munkatársa azonnal a helyszínre sietett, és 60 rőt koraidenevért talált a fa odvában, akik nem kis meglepetést okoztak a favágóknak. A bolygatás és a nagyon enyhe idő miatt a denevérek elég aktívak voltak, ezért gyorsan átpakolta őket egy dobozba és elvitte a Kolon-tóhoz, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság legközelebbi denevértornyába, ahol biztonságban tovább telelhetnek.

A kivágott fűzfa odvában alvó denevérek – Kép: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

„Magammal vittem azt a tuskót is, amiben eredetileg voltak, és azt is betettem a denevértoronyba, így ha akarnak, akár abban is folytatni tudják a telelésüket” – mondta Sápi Tamás, természetvédelmi őrkerület-vezető.

A denevértorony – Kép: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Az apostagi önkormányzat munkatársai gyors reagálásának köszönhetően a kaland ellenére minden bizonnyal sikeresen át tud majd telelni a kis kolónia.

Rőt koraidenevér – Kép: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Magyarországon minden denevérfaj, beleértve a rőt koraidenevért is, védett vagy fokozottan védett.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság