50 ezer éves barlangi oroszlánkölyköt találtak Szibériában

0
2 830 megtekintés
Spartak - Kép: Valery Plotnikov - siberiantimes.com
Swing Szerelem Szulák
Egy ötvenezer éves barlangi oroszlánkölyök tökéletesen megőrzött tetemére bukkantak a szibériai Jakutföldön. A kölyök egyhónapos lehetett, amikor elpusztult, még túl fiatal volt ahhoz, hogy kinyissa szemét – idézte Valerij Plotnyikov orosz tudóst a Siberian Times.

A kutatók a Szpartak nevet adták a barlangi oroszlánkölyöknek, amelyről feltételezik, hogy testvére lehet a tavaly megtalált hasonló leletnek, amely a Borisz nevet kapta. A mumifikálódott kölyökről videót is készített a The Siberien Times. A tavaly feltárt oroszlánkölyök tetemének tökéletes állapota a felvételen is jól látszik.

Néhány héttel ez előtt a jakutföldi nyári feltárások idején bukkantak Szpartak teljes tetemére. “A lágy szövetek, a bundája és hosszú farka teljesen érintetlen. Feltételezések szerint fiú- vagy lánytestvére lehet a nagyon közeli helyszínen tavaly talált leletnek” – mondta Plotnyikov.

Spartak – Kép: Valery Plotnikov – siberiantimes.com

A jakutföldi tudósok svéd, amerikai és brit kollégáikkal folytatják a tetem vizsgálatát.
Mind Borisz, mind Szaprtak tetemét tökéletes állapotban őrizte meg a szibériai örökfagy. A kölykök maradványai jobb állapotban vannak, mint a térségben három éve talált két másik fiatal barlangi oroszlánok tetemei.

Barlangi oroszlán – Panthera leo spelaea

Amikor tavaly Borisz tetemére bukkantak, Albert Protopopov kutató úgy vélekedett, hogy a lelet növeli a reményét annak, hogy kihalt fajokat klónozással életre keltsenek.

Forrás: MTI