5 érv amellett, hogy a kutya jót tesz a mentális egészségnek

0
5 151 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A legújabb tanulmányok szerint a háziállatok, különösen a kutyák rendkívül pozitív módon hatnak gazdáikra. A velük töltött idő csökkenti a stresszt, enyhíti a magányt, javítja az egészséget és ösztönzi az aktívabb életmódot.

A háziállatok tulajdonosai általában nyugodtak és kevesebbet idegeskednek. A kutya gondozása segít a gyerekeknek kialakítani a felelősségérzetet és az önbizalmat. A kutyák értékes társai azoknak az idősebbeknek is, akik sokat vannak egyedül. Egy állat része/tagja a családnak, nagyok sok örömöt nyújt, rengeteg szeretetet ad. Számos oka van annak, hogy miért a legjobb barátai az embernek, de most csak néhány tudományos tényt sorolunk fel belőlük.

Szervezettség, rutin, testmozgás
A kutya tartáshoz hozzátartozik a reggeli és esti séta, rendszeres etetés, ápolás. Ez kialakít egy rutint az életünkben. A kutyások a napot a kedvenceik szükségleteinek megfelelően szervezik. Ez a rendszer, a mozgás és a velük töltött szabadidő mindenkinek fontos, de különösen az olyan idősek számára, akiknek rengeteg szabadidejük van. Ha van egy legjobb barát az oldaladon, nem is veszed észre milyen sok időt töltesz szabad levegőn és a miatta kialakított rutin téged is szervezettebbé tesz.

Sosem vagy egyedül
A hosszú ideig egyedül élő emberek elszigetelődhetnek és hosszútávon szorongás, vagy akár depresszió is kialakulhat náluk. Az, hogy kutyánk van, azt jelenti, hogy mindig van mellettünk egy barát. Ez nagyon sokat jelenthet egy egyedül élő ember számára. Az állataink ápolása minket is nyitottabbá és érzékenyebbé tesz más emberek problémái felé. A napi séták során új kapcsolatokat alakíthatunk ki, új dolgokat ismerhetünk meg. Más szóval, folyamatosan kapcsolatban maradunk a körülöttünk lévő világgal és embrekkel.

Jobb immunrendszer
A vizsgálatok kimutatták, hogy a háziállatokkal rendelkezőknek általában erősebb az immunrendszere, és bizonyos allergiákra – például fűre, porra, parlagfűre és állat szőrre – kevésbé reagálnak. Ráadásul alacsonyabb az asztma kialakulásának kockázata. A háziállatok tulajdonosainak stresszes helyzetekben általában alacsonyabb a vérnyomása, mivel jobban megbirkóznak a problémáikkal.

Az ölelés nyugtat
Amikor kedvencedet öleled oxitocin szabadul fel a szervezetedben. Az oxitocin oldja a stresszt, csökkenti a vérnyomást és a szorongást.

Vidámság, szórakozás
A kutyával való játék hatalmas élvezet. Sokan elfelejtik, mennyire fontosak ezek az egyszerű dolgok. Futni, labdát dobálni és kergetőzni, mint a gyerekek. A kutyák imádják ezeket a pillanatokat és mindkét felet örömmel tölti el a közös játék, ilyenkor nevetünk és mosolygunk. Ha mosolyogni és nevetni kezdesz a szerotonin és a dopamin szint emelkedik a testedben, amitől nyugodtabbá és boldogabbá válsz, ráadásul a sportolás mindkét félnek nagyon egészséges.

Forrás: 3milliondogs 

Képek: pexels