5 dolog, amire érdemes odafigyelni, ha kutyát tartunk

0
323 megtekintés
Kép: canva.com
Swing Szerelem Szulák
A tökéletes kutyaház sajátkezű építése szórakoztató projekt lehet minden ezermester gazdi számára. Ha azonban terv nélkül vágunk bele, és nem értjük teljesen, mi is a célja, és hogyan is tölti be funkcióját egy ilyen eblak, akkor lehet jobban járunk mi is és kedvencünk is, ha inkább készen veszünk egyet.

Az alapok

A legtöbb házikedvencek tartásával is foglalkozó webshop kínálatában kedvünkre válogathatunk a jobbnál jobb kivitelek közül. A kutyaház tervezésénél és kiválasztásánál is figyelembe kell venni annak méretét, kialakítását, építőanyagait, felépítését, elhelyezését és almozását.

Ahhoz, hogy a lakója szükségleteit kielégítse, a kutyaháznak nem kell plüssnek vagy full extrásnak lennie. A célja, hogy az állat ne ázzon és védve legyen a széltől. Nyáron hűvös, télen meleg legyen, és olyan helyet biztosítson számára, ahol biztonságban érezheti magát.

A nedvesség

A kutyaház elsődleges feladata a kutya szárazon tartása. Semmi sem akadályozhatja meg abban, hogy egy esős napon a tappancsain és bundáján bevigyen egy kis vizet, de valójában nem ez a fő gond. Feltéve, hogy a ház vízálló, a kutyaólba jutó vízzel a fő probléma a páratartalom. Ha a páratartalom megemelkedik, a baktériumok és vírusok könnyen elszaporodnak, és a levegőbe jutva légköri mikrocseppekben terjedhetnek. A legkönnyebben egy műanyag kutyaház tartható tisztán.

A háznak lélegeznie kell, akár a falakon át, akár egy részben vagy teljesen nyitott nyíláson keresztül, vagy valamilyen más szellőzővel megoldva. Egy fa kutyaház – ennek az anyagnak a tulajdonságai miatt – általában bizonyos mértékig légáteresztő.

Kép: canva.com

A hőmérséklet

A kutyák, az emberekkel ellentétben, saját beépített szigeteléssel rendelkeznek bundájuk révén. Ám ennek hatásossága fajtánként eltérő. Egy hosszú szőrű fajta valószínűleg csak a széltől szeretne védelmet, ellenben a rövidebb szőrű társaikkal, akiknek nagy segítség lehet egy szigetelt kutyaház a testhőjük megtartásában. Amennyiben a kennel nem kölykök tartására lesz külön hőforrás, fűtőtest nem szükséges, de takarókról vagy egyéb almozásról azért gondoskodhatunk.

A méret

A kutyaól mérete is fontos. Nézzük meg, mennyi helyet foglal el kedvencünk, amikor összegömbölyödve fekszik. Rajzoljunk köré egy téglalapot, amely minden oldalról körülbelül 10 centiméterrel nagyobb nála, és valószínűleg ez a tökéletes méret a háza belsejéhez. Ne feledjük, hogy a teste biztosítja azt a hőt, amely melegen tartja az otthonát. A túl nagy kutyaház esetében azonban ez nem valósul meg. Függőleges méret szempontjából a nyak alsó részénél 10-15 centivel magasabb a tökéletes.

Szoba kutyák esetében

A lakásban vagy házban élő kedvencek számára is ajánlott egy benti kutyaház beszerzése. A saját terület fontos a kutyák számára, ezért kifejezetten értékelhetik, ha van egy csak számukra fenntartott terület a lakóhelyükön belül.