300 millió tyúk halhat éhen a korona vírus miatt

0
505 megtekintés
Képünk illusztráció - Kép: globalmeatnews.com
Swing Szerelem Szulák
A kínai hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy koronavírustól sújtott Hupej tartományt elszigeteljék az ország többi részétől, ami – miközben érthető okokból történik – nemcsak sok emberi, hanem állati szenvedést és gazdasági kárt is okoz – írja a magyarmezogazdasag.hu.

A tartomány baromfitartóinak szövetsége arra hívta fel a figyelmet, hogy a takarmányszállítások leállítása miatt 300 millió tyúkot fenyeget az éhhalál – írja a g7.hu a Bloomberg-re hivatkozva. (Magyarországon az állomány körülbelül 35 millió.)

Az állatok etetéséhez napi 1800 tonna kukorica és 1200 tonna szója kellene, és az érdekvédelmi szövetség levele szerint a tartomány legtöbb állattartó telepe a hét végén kifogyott a takarmányból.

A kínai állattartók szövetsége csütörtökön arra kérte a szóba jöhető cégeket, hogy azonnal juttassanak el 18 ezer tonna kukoricát és 12 ezer tonna szóját Hupejbe, de erősen kétséges, hogy erre képesek lesznek-e. A tartomány Kínán belül a hatodik legfontosabb baromfihús-előállítójának számít, és normális esetben innen kerül ki a kínai tojástermelés ötöde.

Ha most nem sikerül megmenteni az állatokat, a baromfitartóknak nulláról kell majd újraépíteniük az állományt.