30 év után először született törpevíziló a San Diego Állatkertben

0
572 megtekintés
A tünemyényes törpevíziló baba a San Diego Állatkertben - Fotó: zoonooz.sandiegozoo.org
Swing Szerelem Szulák
Tüneményes kis törpevíziló bébi olvasztja a szíveket a San Diego Állatkertben. A kicsi, a múlt hónapban született, a világ egyik leghíresebb állatkertjében több mint 30 év alatt ez volt az első alkalom, hogy egészséges törpe víziló jött világra, így hatalmas az öröm – írta meg a CNN.

A vízilóbébi Mabelnek, az állatkert 4 éves törpevízilovának az első kölyke. Az apróság remekül van, születése után néhány órával felállt és lelkesen követte anyukáját mindenhová. Születésekor mindössze 6 kilogrammot nyomott – akkora volt, mint egy kifejlett házinyúl -, anyja gondos táplálásnak hála most már valósággal 11 kilogrammos az apróság. A látogatóknak viszont még egy hónapot várniuk kell, hogy láthassák.

Endangered Pygmy Hippo Calf Born at the San Diego Zoo

What better day than Endangered Species Day to announce the birth of our first successful pygmy hippo calf in 30 years!? Congrats to first-time mom, Mabel. Every birth brings hope to this endangered species, but today is also a day for celebrating all that YOU continue to do for the wildlife in our care and worldwide. https://www.endextinction.org/CelebratingYou 🌎

Posted by San Diego Zoo on Friday, May 15, 2020

A törpevíziló (Hexaprotodon liberiensis) a nílusi víziló (Hippopotamus amphibius) kisméretű rokona, Nyugat-Afrika esőerdeiben és mocsaraiban őshonos. Míg a nílusi vízilovat már az ókorban is ismerték, a törpevíziló az egyik legkésőbb, a 19. század végén felfedezett nagytestű emlősfaj. Ennek az az oka, hogy rejtett életmódot folytató, félénk állat és a fehér ember által nem járt nyugat-afrikai esőerdők mélyén él.

A törpe víziló neve ellenére nem számít kis méretű emlősnek, a kifejletten 160-275 kilós állatok legfeljebb rokonaikhoz, az akár másfél tonnás nílusi vízilovakhoz képest tűnnek apróbbnak.

A baba és anyukája – Fotó: zoonooz.sandiegozoo.org

Jelenleg veszélyeztetett fajnak számít nyugat-afrikai élőhelyén, mindössze 2000-2500 kifejlett egyede él vadon a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai alapján. Élőhelyének pusztulása és az orvvadászat veszélyezteti leginkább.

Itthon is van törpevíziló baba, Zuri, a szegedi három hónapos apróság is elképesztően aranyos:

Már a kifutójában élvezi a tavaszt Zuri, a szegedi törpevíziló-kölyök

Via