3 jel, hogy a kutyusod depressziós

0
1 232 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Kedvenceink szavak helyett viselkedésükkel és testbeszéddel jelzik, ha valami nem stimmel. Állattartók körében nem mindenki fogadja el a depresszió tényleges létezését kutyáknál, de az állatok is ugyanúgy szenvedhetnek benne, mint az emberek. A rendellenes érzelmi viselkedést általában egy megváltozott környezeti hatás váltja ki. Megviselheti őket egy betegség, baleset, vagy a gazdi, esetleg közeli hozzátartozó elvesztése, ha a megszokott környezetükből máshova kerülnek, kutyapanzióba, kutyaiskolába, vagy utazni kényszerülnek. Ezektől a hatásoktól kimerültek, levertek és kedvtelenek lehetnek.

Étvágytalanság

Ez minden esetben valamiféle problémára utal, ezért fontos kideríteni, mi állhat a hátterében. Ha az eb nem szívesen nyúl azokhoz a falatokhoz, amikért korábban rajongott, nem hozza lázba egy asztal alatt sunyiban kapott falat, vagy a kedvenc nassolnivalója, az lehet, hogy depressziója miatt van.

Levertség

Ha egy életvidám, mozgékony kutyus hirtelen közömbössé és fáradttá válik, az aggodalomra adhat okot. Ha hirtelen megváltozik a megszokott viselkedése, magába zárkózik, máshogy reagál bizonyos ingerekre, esetleg agresszív, akkor mindenképpen figyeljük magatartását néhány napig. Ha huzamosabb ideig mutatkoznak a tünetek, érdemes orvos segítségét kérni, mert lehet, hogy egy betegség előjeleivel van dolgunk. Ha a kivizsgálás nem mutat szervi problémát, akkor lelki zavarokkal állunk szemben.

Hangulatingadozás

Ez egy bizonyos határon belül normálisnak mondható, ha egyik nap jobb kedvűek, másnap azonban kevésbé aktívak. Ha ez az állapot túl gyakori, akkor érdemes a végére járni, mitől alakulhat így. A megváltozott hangulat és viselkedés miatt nyugtalanság, alvászavar és levertség jelentkezhet. Ha ezek a tünetek egyértelműek, időt és figyelmet nem sajnálva meg kell állapítanunk az okát kutyusunk egészségének érdekében, hiszen a hosszútávú lelki sérülés szervi betegségekhez vezethet.

Lelki betegségek esetében nem feltétlenül kell rögtön állatorvoshoz fordulni, hiszen a kutya és az ember kapcsolatában beáll változás az általános kiváltó oka, legtöbbször a gazdi orvosolni tudja a problémát kellő türelemmel és odafigyeléssel. Próbáljunk meg a korábbinál több időt tölteni az állattal, motiváljuk közös aktivitásokra. Próbáljunk ki új játékokat, tegyünk nagyobb sétákat, engedjük ismeretlen kutyákkal barátkozni. A testi kontaktussal is enyhíthetjük bánatát, de ha nem sikerül csökkenteni a depressziós megnyilvánulásokat, akkor mindenképpen forduljunk szakemberhez.

A kutyák viselkedészavarával kapcsolatos korábbi, szakértőnk által megírt cikkünket ide kattintva olvashatod el.

Fotó: mrwallpaper.com