23 édes buldog kölyök, aki azonnal elrabolja a szíved

0
11 905 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Mindegy hogy angol vagy francia, a buldogok imádnivalóak. A szörcsögő, röfögő dömperek ellenállhatatlanul aranyosak és amikor kicsik, esélyed sincs megúszni, hogy el ne olvadj tőlük. 

Az angol buldog egyébként igen komoly múlttal büszkélkedhet, a fajta története legalább kétezer esztendőre nyúlik vissza, bár jelenlegi formája nyomokban sem emlékeztet a régmúlt idők kegyetlen, véres viadalainak, -vadászatainak főszereplőjére.

Több kutyafajta, mint például a boxer, a bullterrier, a boston terrier, a francia buldog és a bullmastiff is büszkélkedhetnek azzal, hogy ereikben csörgedezik ősi buldogvér.

Jelenlegi kinézetét – melyet a mopsszal való keretezésnek is köszönhet – a 19. század közepére tenyésztették ki és népszerűsége azóta is töretlen. A fajta standardja tulajdonképpen azóta változatlan, amire a szigetországi buldogosok roppant büszkék is.

A francia bulldog voltaképp angol rokonának méretek tekintetében kihívásokkal küzdő egyedeiből alakult ki. Az angol buldogok tenyésztésében szigorú szabály vonatkozik a súlyra, aki nem érte el a megkövetelt értéket, azt a “Toy” azaz a “Játék” jelzővel illették, majd (1875-ben) ki is zárták a tenyésztésből.

Ami nem ment a konzervatív Angliában, az működött a hóbortos franciáknál, a “szuszmákoló zsebdömper”* mérete mellett tekintélyes fülfesztávolságával demonstrálja: nem mind angol, ami buldog.

Tőlünk lehet angol, lehet francia, a fotókat nézve, azonnal hazavinnénk bármelyik kis szívrablót.


* Balaskó Norbert
Forrás: kutya.huboredpanda