2026-ra kipusztulhatnak Magyarországon az ürgék

0
657 megtekintés
Közönséges ürge (Spermophilus citellus) - Kép: deviantart.net
Swing Szerelem Szulák
A Népszava szerdai cikke szerint Magyarországon az ürgekolóniák száma az elmúlt 52 évben több mint 71 százalékkal csökkent. Az ürgék pusztulásának okát a kutatók arra vezetik vissza, hogy a legeltetés visszaszorulása miatt sorra vesztik el természetes élőhelyeiket.

A lap megkongatta a vészharangot, azt írják, 2026-ra teljesen eltűnhetnek Magyarországról ezek az állatok. Bár a 2015-ben Magyrországon az “Év Emlősé”-nek választott rágcsáló Európa-szerte bennszülött fajnak számít, Németországból és Horvátországból már teljesen eltűnt.

Az ürge

A magyar állami természetvédelem hivatalos honlapja szerint a faj hazai elterjedésére jellemző a mozaikosság. Országszerte elszigetelt populációk találhatók, melyek nagyságrendileg 50-10.000 egyedet számlálhatnak. Az elterjedést elsősorban az alkalmas élőhelyek hiánya korlátozza. Bár országos elterjedésű, nem összefüggő az elterjedése.

Közönséges ürge (Spermophilus citellus) – Kép: YouTube

Az ürge a rövidfüvű puszták lakója. Előnyben részesíti a sík, nagy kiterjedésű, alföldi gyepterületeket, a homokos és löszös, kevésbé kötött talajokat, de hegyi legelőkön, kötöttebb, köves talajon is előfordul. Macedóniában egészen 2200 m-es tengerszint feletti magasságig felhúzódik.

Az emberi jelenlétet, amennyiben az nem kifejezetten károsítja az élőhelyet, illetve napi tevékenységében nem akadályozza, képes tartósan tolerálni. Az ürge hazai fennmaradásában füves repülőtereink menedékhelyként működnek, mivel azokat rendszeresen kaszálják, a csapadékvizet pedig elvezetik, ami az állatok élőhely igényét tartósan biztosítja.

Közönséges ürge (Spermophilus citellus) – Kép: elovilag.turaoldal.hu

2017-re egy másik őshonos faj, a földikutya sodródott a kihalás szélére, a földikutya-populáció a határkerítés építése miatt került végveszélybe. 2017 áprilisában aztán a Földművelésügyi Minisztérium védetté nyilvánította a földikutya élőhelyét.