1,2 millió éves őselefánt maradványt talált egy 9 éves fiú

0
3 741 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Fogócskázás közben botlott el a 9 éves fiú Új-Mexikóban a maradványban.

A fiú furcsa tárgyra lett figyelmes, amit a New York Times tudósítása szerint először megkövesedett fadarabként azonosított. Tévedett.

A kis Sparks szerint a tárgy mindenesetre furcsa alakú volt, “nem olyasmi, amivel az ember találkozni szokott”. A lelet alaposabb vizsgálat után már állkapocsnak tűnt, és Sparks idősebb testvére szerint valaha egy tehénhez tartozott. A szülők, Michelle és Kyle Sparks már közelebb jártak az igazsághoz: szerintük elefánt koponyájában botlott meg a fiuk.

Az amerikai lap arról nem ír, hogy a család szerint hogyan kerülhetett elefánt az Új-Mexikó-i sivatagba, az azonban kiderült, hogy Sparksék lefotózták a leletet, és otthon internetes vizsgálat alá vetették. Mivel megoldást ott sem találtak, levélben keresték meg a helyi egyetem biológia tanszékét.

Peter Houde professzor ismerte fel, hogy a fiú egy sztegomasztodon koponyájában botlott meg. Az elefántszerű lény ezen példánya 1,2 millió éve élhetett, vélte a professzor.

Nem dinoszaurusz

Houde szerint hatalmas szerencse, hogy ilyen épen sikerült megtalálni a leletet. Az ilyen csontok ugyanis hamar szétesnek azután, hogy az erózió a felszínre hozza azokat. A család most viszont nem sokkal a földet elhordó eső után bukkant rá a koponyára, így azt épen sikerült végül kiásni.

A leletet egyébként még Amerikában sem mentették meg egyből. Mivel az ásatásokra nem volt elég pénz, a család egy nappal később visszament, és betemette a csontot. Majd a szükséges anyagiak előteremtése után, fél évvel később kezdték meg a munkát a szakemberek.

A sztegomasztodon nem dinoszaurusz, hanem emlős, és jóval az említett hüllők után élt. Míg a közismert dinoszauruszok 66 millió éve éltek, ezek az elefántra emlékeztető agyaras, ormányos állatok a közelmúltban tűntek csak el a Földről: alig néhány millió éve haltak ki. Az ősemberek még vadászhattak rájuk.

Houde professzor reméli, hogy a szép leletet az egyetemén állíthatják ki.