12 ezer éves lehet a világ legidősebb kutyája

0
346 megtekintés
kutya
Swing Szerelem Szulák

Egyes elméletek szerint a kutyát ősemberek nevelték és próbálták megszelídíteni. A nőstény kölyökkutya tetemére a kutatók a mindössze nyolcezer ember által lakott, a Kelet-szibériai tenger partvidékén található Uszty-Janszki járásban bukkantak rá még 2011-ben. Az elmúlt években a szakértők az állat csontjai mellett a tüdejét, a szívét, valamint a gyomrát is átvizsgálták, de a teljes körű boncolásra csak most került sor. Arra keresik a választ, hogy az eb a mai házi kedvencek egyik őse lehetett-e.

„A felfedezés önmagában egyedülálló az egész világon, ugyanis eddig még nem találtunk olyat, hogy egy ilyen idős szervezet ennyire jól konzerválódott volna. Ami a legfontosabb, hogy nem indult be a bomlás folyamata” – magyarázta Darima Garmaeva, a kutatást vezető szakértő.

kutya2

A természetesen mumifikálódott, tumati kutyának elnevezett eb a kutatások szerint egy partközeli földcsuszamlásban vesztette életét. A kutatók szerint a lelet azért is különleges, mert a számos, eddig fellelt kutyatetem eddig mind felnőtt példány volt, ez a legősibb maradvány azonban egy kiskutyáé. A felfedezés nagy segítséget fog nyújtani, hogy a mai, háziasított ebek családfáját jobban feltérképezhessék a tudósok.

„Két fő elmélet van a kutyák háziasítására” – mondta a belga szakértő. „Az egyik szerint az állat az emberek által lakott terület közelében ólálkodott, eleinte a maradékot kezdte el elfogyasztani, majd fokozatosan hozzászokott az emberi jelenléthez. Egy másik elmélet szerint pedig az ember volt a kapcsolat kezdeményezője, amikor fiatal állatkölyköket nevelt fel, és tanított be. Ez utóbbi hipotézist erősítheti meg a szibériai kutyakölyök léte is” – tette hozzá.

kutya3

Az ősszel Japánba kerülő kutyamaradványok egy őskori tábor közelében voltak, ahol kőszerszámok és csontból készült nyílhegyek utalnak az emberi jelenlétre. A tervek szerint ezen a nyáron visszatérnek a helyszínre, és feltárják a tábor helyszínét, amelynek lakói valószínűleg a kiskutya gazdái lehettek – írja a mult-kor.hu.

Fotó: mult-kor.hu