115 millió éves ősmadárra bukkantak Brazíliában

0
346 megtekintés
ősmadár
Swing Szerelem Szulák

A madár egykor a Gondvana szuperkontinensen élt, vagyis a a déli félteke mai földrészein és szigetein, beleértve az Antarktiszt, Dél-Amerikát, Afrikát, Madagaszkárt, Ausztráliát, Új-Guineát, Új-Zélandot, a mai északi féltekéről pedig az Arab-félszigetet és Indiát.

Az ellipszis alakú farktollakkal, és foggal is rendelkező madárcsoport mintegy 66 millió éve, a kréta és a tercier kor határán halt ki. Ebből a földtörténeti korból viszonylag kevés madárfosszília maradt fenn, azok is főként Kína északkeleti részéről származnak, így a lelet megvizsgálásával a szakértők közelebb kerülhetnek az állatcsoport evolúciós fejlődésének megismeréséhez.

2015060226

A most talált ősmadár fiatal egyed, nagy valószínűséggel az úgynevezett Enantiornithes madarak csoportjába tartozik. Különleges farktollazata eltér a mai madarakétól, ennek funkciójára is választ kaphatnak a tudósok a vizsgálat során. Arra következtetnek, hogy a párzási rituáléban, vagy a fajfelismerésben játszhatott szerepet. A szakértők pontokból álló mintázatot is felfedeztek a leleten, ez feltételezésük szerint a madár eredeti színezetének maradványa lehet – írja az MTI.