10 kutyafajta, melyeknek az átlagosnál nagyobb a hajlama a hőgutára

0
1 914 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Elengedhetetlen ebben a nagy melegben, hogy időben felfedezzük a hőguta tüneteit, a kezelésének lehetőségeit és meggyőződjünk arról, hogy házikedvencünk számára minden feltétel adott arra, hogy gond nélkül átvészelje a kánikulai időjárást.

Nézzük azt a 10 kutyafajtát, melyeknek az átlagosnál is nagyobb a hajlama a hőgutára:

#1 Mopsz – Az egyik legérzékenyebb szervezetű fajta, mely hajlamos a hőgutára is! A szembetegségeiken kívül hírhedtek a hőérzékenységükről is, mely nemcsak melegben, de a hideg időjárási körülmények között is problémát okoz náluk. Nyáron könnyen hőgutát kaphatnak, míg télen érdemes kabátkát adni rájuk, nehogy megfázzanak. A mopszok nem tudják szabályozni a testhőmérsékletüket, ezért mindig gondoskodjunk számukra hűvös helyről és elegendő ivóvízről. Nyáron csak a kora reggeli és a késő esti órákban sétáltassuk őket! Ha úgy látjuk, hogy kedvencünk túlhevült vagy kitikkadt, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

mopsz

#2 Angol bulldog – Bár eredetileg munkakutyák voltak, de a modern tenyésztésnek köszönhetően a zömök testalkatuk megmaradása mellett az orruk teljesen lerövidült, az orrcimpák beszűkültek, az orrlyukai pedig kitágultak, ezért – többek között más betegségekkel együtt – rendkívül hajlamosak a légzőszervi megbetegedésekre. A bulldogok sokat szenvedhetnek a túlságosan rövid légcsövük miatt. Ezt jelzi a légszomj, a „bugyborékoló” hang vagy a sípoló légzés. Röntgen segítségével lehet eldönteni, hogy valóban a rövid légcső okozza-e ezeket a tüneteket. Gyakori probléma a brachycephal szindróma is: a lágy szájpad a torok végénél túl hosszú lehet, így blokkolja a légutakat. Ennek jele lehet a túlzott lihegés, néha a hányás.

angol bulldog

#3 Francia bulldog – Jellegzetes karakterét a lapos orra és zömök testfelépítése adja meg, de sajnos azok a fizikai jellemzők, amelyek miatt a francia bulldog annyira népszerű a világban, komoly egészségügyi problémákat is okozhatnak. Rövid arcszerkezetük miatt a francia bulldogoknál gyakoriak a felső légúti szervek rendellenességei. Az angol bulldognál már említett, valamennyi rövid fejű kutyánál jellemző a brachycephal szindróma, mely a következő okok különböző kombinációit jelentheti: orrjárat szűkülete, lágy szájpad meghosszabbodása, a légcső fejletlensége, vagy összeesése. A mopszokhoz hasonlóan a francia bulldogok sem bírják a meleg, párás időjárást, ezért nap közben semmiképp sem szabad napra vinni, hagyjuk inkább a lakásban hűsölni őket.

francia bulldog

#4 Boxer – Mint minden nagy testű, rövid orrú kutyát, a boxert is fokozottan fenyegetik a szív és érrendszeri megbetegedések, illetve ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Jelleméből adódóan nagyon aktív fajta, még nagy melegben is képes futkározni, ugrálni vagy labdázni, de érdemes kordában tartani, ha nem szeretnénk, hogy hőgutát kapjon.

boxer kutya

#5 Akita – Az Akita nem tekinthető tipikusan “rövid fejűnek”, de rövidebb a stopja, mint más északi típusú fajtáknak és mivel nagyon vastag a bundája (ami a hideg időjárásnál előny), kánikulai melegben a hátrányára válik. Emiatt és a viszonylag aktív jellege okán nagy a kockázata a hőgutára ha melegebb éghajlaton tartják.

akita kutya

#6 Boston terrier – Valaha harcikutyaként tenyésztették, ám mára – a méreteik és harci szellemük csökkenése miatt – igazi, imádni való, szeretetteljes házikedvenc vált belőle. A szélsőséges időjárási viszonyokra nagyon érzékeny, ráadásul nem ritkák a légzési nehézségek sem, mely növeli a hőguta kockázatát a fajtánál.

boston terrier kutya

#7 Pekingi palotakutya – A pekingi egy kínai fajta, melyet elsősorban ölebnek tenyésztettek. A fajta nagyjából 2000 éves lehet, kialakulását és mai formáját szigorú szabványok határozták meg, amely sajnos különböző egészségügyi problémák kialakulásával is együtt járt. Hosszú bundája a rövid orrával párosulva a pekinginél megnöveli a hőguta kockázatát más fajtákhoz képest.

pekingi palotakutya

#8 Shih Tzu (si-cu) – Ez az “oroszlánkutyának” is nevezett kutyafajta az egyik legősibb valamennyi közül. A kínai paloták elkényeztetett ölebei mára az egyik legkedveltebb szobakutyává váltak. Nagyon hosszú, dús, selymes, még az arcát is borító, tömör bundája és turcsi orra van. Szőrét naponta ápolni és fésülni kell, mellyel ha nem akarunk naphosszat bíbelődni, le is nyírhatunk, mely főként nyáron, a hőguta elkerülése végett ajánlott is.

sicu kutya

#9 Csau Csau – Közepes méretű, szőrzete rendkívül tömött, dús, hosszú, a koponyatetőn és az arcorri részen rövid. Bár eredetileg kiváló házőrző, a fajta számos egészségügyi problémával szenved. Meleg időben a vastag és puha bundáját figyelembe véve óvni kell a túlmelegedéstől.

csau csau

#10 Bullmasztiff – Hatalmas, impozáns fajta, de méretéhez képest egészségügyileg igen törékeny. Ismert róla a kiegyensúlyozottsága, hűsége, csendessége és szelídsége, de kevesen tudják, hogy a jellemzően ízületi betegségeken kívül többek között hajlamos a brachycephal szindrómára is, ezért nyáron fokozottan ügyelni kell rá, nehogy hőgutát kapjon.

bullmasztiff

Akár hajlamos, akár nem az általunk tartott kutyafajta a hőgutára, ha az alábbi alapvető szabályokat betartjuk, a hosszan tartó nagy meleget kutyusunk is sokkal jobban fogja élvezni: Tippek, hogy biztonságban tudhasd kutyádat a nyári forróságban

Fotó: Wikipédia