10 étel amit soha ne adj a kutyádnak

0
14 117 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Vannak ételek, amiket mi emberek minden nap fogyasztunk, kutyáinkra viszont veszélyt jelentenek. Komoly betegségeket okozhatnak nekik, vagy akár bele is halhatnak fogyasztásukba. Jó ha ezzel tisztában vagyunk mielőtt megetetnénk velük a számukra veszélyes ételeket csak azért, mert bánatos kutyaszemekkel néznek ránk az asztalnál. 

Csokoládé

Nagyon sokan tisztában vannak azzal, hogy a csokoládé fogyasztása veszélyes a kutyákra. Ennek ellenére rengetegen etetik ezzel az édességgel kedvencüket. A csokoládé toxikus összetevője a teobromin nevű vegyület. Minden csoki tartalmazza a fehértől a tejcsokoládéig, de a legrosszabb ebből a szempontból az étcsoki és a kakaópor. Ezen kívül koffeint is tartalmaz. A csokievés hányást, hasmentést, remegést, szívritmuszavart és legrosszabb esetben halált is okozhat.

Szőlő és mazsolafélék

A mai napig nem ismert, hogy miért is okoz veseelégtelenséget a kutyáknál, de már kis mennyiség is okozhat rosszullétet náluk.

Nyers tojás

A nyers tojás megakadályozza a B vitamin felszívódását, aminek következménye szőrhullás és bőrproblémák is lehetnek. Ezenkívül a szalmonella is veszélyt jelent kedvencünkre.

Nyers tészta

Az élesztővel készült nyers tészták a kutyák gyomrában megdagadnak, ami hasfájást,okozhat. Mégis a legnagyobb veszély számukra az erjedés közben keletkező alkohol, ami mérgezést is okozhat.

Nyers hús

Nyers hús, ugyanúgy mint a nyers tojás, okozhat ételmérgezést. Néhány halfajta, mint a lazac, pisztráng, ponty vagy kecsege, tartalmaz egyfajta élősködőt, ami un. halbetegséget okoz. Ha időben nem vesszük észre, akkor akár súlyos következményekkel is járhat. A betegség első jelei lehetnek hányás, láz, de ha megfőzve adjuk a halat, akkor ezeket elkerülhetjük.

Xilitet tartalmazó édességek

A xilit vagy más néven nyírfacukor fogyasztása akár végzetes is lehet a kutya számára. Míg az emberekben az erre érzékenyeknek hasmenést okoz, úgy a kutyáknál sokkal súlyosabb betegségeket okozhat. Főbb tünetek a gyengeség, levertség, láz, remegés, ájulás és kóma. Sok ételmaradék, melyekről nem is gondolnák, tartalmazhatnak xilitet, például cukormentes rágógumik, fogkrémek, sütik, péksütemények, egyes diétás termékek.

Makadám dió

Már néhány szem elfogyasztása is végzetes lehet a kutyák számára. Hőemelkedést, izomgörcsöt, gyengeséget, gyors szívverést, hányást okozhat. Csokoládéval keverve a legveszélyesebb, hisz a csoki káros hatásai is kiütköznek és akár halált is okozhat.

Hagymafélék

Hagyma és a fokhagyma minden formája káros legyen az nyers, főtt vagy éppen szárított, ugyanis rombolja a vörös vérsejteket és vérszegénységet okoz.
Egyszer-egyszer egy kis mennyiség nem okoz semmilyen problémát, de egy nagyobb adag vagy rendszeresen már kisebb mennyiség is mérgezést válthat ki.
A tünetek lehetnek gyengeség, hányás, étvágytalanság vagy éppen tompaság.

Alkohol

Egy kevés is elég, hogy hányást, hasmenést, koordinációs problémákat, a központi idegrendszerre nem kívánt hatást , nehéz légzést, kómát vagy éppen halált okozzon. Minél kisebb a kutya annál erősebb a hatás.

Kávé, tea

A koffein nagy mennyiségben végzetes lehet a kutyánk számára és nincs ellenszer a koffeinmérgezésre.
A tünetek: gyors légzés, nyugtalanság, felgyorsult szívverés, izomrángás, görcs vagy vérzés. A kávé, tea, kakaó, csokoládé, kóla, energiaitalok és némelyik fájdalomcsillapító szintén tartalmaz koffeint, így olvassátok el az összetevőket minden esetben!