Zsebibaba Nyíregyházán

0
1 384 megtekintés
Zsebibaba féléves - Kép: sostozoo.hu
Swing Szerelem Szulák
Már látható, a világ legnagyobb erszényeseinek, a Nyíregyházi Állatpark vörös óriáskenguru csapatának legifjabb tagja. A kicsi fél éves lett, így mindenki legnagyobb örömére, egyre többször dugja ki fejét anyja biztonságot nyújtó erszényéből.

Az országban csak itt látható állatok, egyedszáma 8 főre nőtt, a kicsi születésével. A kis kenguru 2017-ben látott napvilágot, ám míg a legtöbb fajnál, azonnal láthatjuk, ha szaporulat születik, a kenguru-féléknél egy jó ideig csak sejthetjük azt, ugyanis az erszényes állatokra az a jellemzője, hogy utódaik, roppant fejletlen állapotban jönnek a világra.

Kép: Nyíregyházi Állatpark – Facebook

A szinte embrionális állapotú, mindössze 1-2 cm es újszülött hátsó végtagjai és farka inkább csak kezdemény, szeme még nem nyílt ki és szőrtelen. Születés után az első 2 hónapban a biztonságot nyújtó erszényben fejlődik, és körülbelül 150 naposan dugja ki a fejét először anyja erszényéből.

MTI Fotó: Balázs Attila

Ahogy a kölyök növekszik, egyre több időt tölt az erszényen kívül s 240 naposan végleg elhagyja azt, de még visszajár szopni kb. 3-4 hónapig. A Nyíregyházi Állatpark fél éves „zsebi babája”, egyre többször dugja ki a fejét a biztonságot nyújtó erszényből, s pár hét múlva véglegesen elfogja hagyni azt.

Kép: Nyíregyházi Állatpark – Facebook

A Nyíregyházi Állatpark 2013 óta tartja a világ legnagyobb erszényes állatát, az Ausztrál kontinenst bemutató kifutórendszerben- többek között dingók, benett kenguruk, emuk és fekete hattyúk szomszédságában- s ez idáig négy szaporulat született.

2017 óta a faj európai törzskönyvvezetője, a Nyíregyházi Állatpark munkatársa, azaz ő koordinálja az Európában, zárt tartási körülmények között élő vörös óriáskenguru populációt.

MTI Fotó: Balázs Attila

A vörös óriáskenguru ( Macropus rufus)- mely a világ legnagyobb ma élő erszényes állata-tudományos neve vörös nagylábút jelent,  hiszen valóban tekintélyes hosszú hátsó láb jellemzi. Tápláléka általában igen alacsony tápértékű fűfélékből áll, de cserjék leveleit is fogyasztja.

Az Ausztrália ikonikus állata belső, vízben szegény területein élő emlős s táplálékban gazdag időpontban akár 100 egyedből álló csoportokban is élhet, és akár 50 km/órás sebességgel képes ugrálni.

Forrás: sostozoo.hu