Zoopedagógiai sorozatot indított a világhálón a Szegedi Vadaspark

0
210 megtekintés
Zuri, élvezi a napsütést - Fotó: Endrédi Lajos - zooszeged
Swing Szerelem Szulák
Másfél hónapos szünet után hétfőn újra megnyitotta kapuit a Szegedi Vadaspark, rendkívüli helyzetre való tekintettel a látogatóknak több járványügyi szabályt is be kell tartaniuk. A járványügyi szabályok miatt a látványetetések és az oktatási programok azonban még szünetelnek, ezek pótlására zoopedagógiai sorozatot indított közösségi oldalán az intézmény.

Az ország legnagyobb területű, 45 hektáros állatkertje megfelelő körülményeket biztosít arra, hogy a vendégek kellő távolságot tartsanak egymástól. A park sétányai elég szélesek, az erdei utakat egyirányúsítják, és a zárt helyiségekben lévő állatbemutatóknál is kijelölik a kötelező haladási irányt, valamint meghatározzák, mennyien tartózkodhatnak az adott épületben – mondta Veprik Róbert igazgató.

Kétujjú lajhárt (Choloepus didactylus) etetnek, hasán a közelmúltban született kölyke kapaszkodik a Szegedi Vadasparkban 2020. április 29-én – Fotó: MTI/Rosta Tibor

A visszatérő vendégek az állatkert változatos gyűjteményének már ismert tagjai mellett több új jövevénnyel is találkozhatnak. Megfigyelhetik külső kifutójában a Zuri nevű törpevíziló-kölyköt, amely januárban született. Láthatnak keafiókákat, hiszen a Szegedi Vadasparkban – Magyarországon első alkalommal – sikerült szaporítani az Új-Zélandon őshonos hegyvidéki papagájt, de szemtanúi lehetnek annak is, ahogy anyja hasán csimpaszkodva pihen egy lajhárkölyök.

SuliZOOna

A hetente jelentkező sorozatban az érdeklődők megismerhetik az állatkertben gondozott egyes fajok életmódját vagy természetvédelmi helyzetét. Az első részekben a 2005-ben bemutatott Madagaszkár című animációs film történetét felidézve fény derül arra, mi volt igaz, és mi hamis a mesében főszerepet játszó fajokról elmondottakból.

A nyitó epizódban a Szegedi Vadaspark rendkívül népszerű pingvincsapatával találkozhatnak a nézők. Kiderül például, hogy az egy fajhoz tartozó példányok között koránt sincs akkora alkatbeli eltérés, mint a mese karakterei közt. Ellenben a különböző fajok egyedei között akár három-négyszeres méretbeli különbség is lehet: az Ausztrália déli és délkeleti partjain, valamint Új-Zélandon előforduló kék vagy törpe pingvinek (Eudyptula minor) testmagassága 30-40 centiméter, míg az anktarktiszi császárpingvinek (Aptenodytes forsteri) akár 120 centinél nagyobbra is megnőhetnek.

SuliZOOna – A Madagaszkár pingvinjei

Új sorozattal érkezünk! 🌿🌳 Online állatkerti oktatással, zoopedagógiai foglalkozással jelentkezünk minden héten! 🎞📷 Kicsik és nagyok is megismerhetik az egyes fajok életmódját, vagy természetvédelmi helyzetét. 🌍 Az első epizódban egészen Madagaszkárig utazunk, és a mese alapján megnézzük, mi igaz abból, amit kedvenc pingvinjeinkről állítanak! 🐧🌊 Tartsatok velünk! 🤗

Posted by Szegedi Vadaspark on Monday, May 4, 2020

A nézők megtudhatják azt is, miért fontos, hogy a gondozók egyesével felismerjék a pingvincsapat minden példányát, és azt is, a madarak mi alapján azonosítják társaikat.

MTI