Zoológiai ritkaság, pápua szarvascsőrű fiókák keltek ki a Szegedi Vadasparkban

0
173 megtekintés
Pápua szarvascsőrűek (Rhyticeros plicatus) - Fotó: Endrédi Lajos - zooszeged.hu
Swing Szerelem Szulák
Az ázsiai elefántok háza egy igazi zoológiai ritkaságnak is otthont ad Szegeden, egy pár pápua szarvascsőrű érkezett a Vadasparkba 2018-ban. A fajnak mindössze 50 egyede él a kontinensünk állatkertjeiben, ahol európai törzskönyvi program keretében tartják és próbálják tenyészteni. Az Indonézia és Új-Guinea szigetein őshonos madárfajt az európai állatkertek közül az elmúlt évben csak itt sikerült szaporítani – írja az Állatkert

Mint írják, a fiókákat sokáig nem lehetett látni, ma már viszont a látogatók is megleshetik a családot az elefántházi röpdében, csakúgy, mint a mesterséges költőodújukat, amelyben a kelésük után eddig éltek.

A szarvascsőrű madarak szaporodása egyedülálló az állatvilágban, a tojó ugyanis szó szerint befalazza magát egy nagyobb faodúba, egy kis nyílást hagyva, amelyen keresztül a párja átadja neki az általa összegyűjtött táplálékot, főként gyümölcsöket, kisebb állatokat. Így a kikelt fiókák csak akkor jutnak szabadba, amikor már elkezdődhet a repülni tanulásuk. Állatkertekben mesterségesen készítenek számukra odút, ahogy mi is tettünk egy kisebb hordó átalakításával. A pár élt a lehetőséggel és fészket is rakott is benne, majd sikeresen kiköltötte és felnevelte a fiókáit.

pápua szarvascsőrű (Rhyticeros plicatus) Fotó: Endrédi Lajos – zooszeged.hu

Ez a faj az egyik legnagyobb szarvascsőrű, több mint 90 centiméteres testhosszal, és hatalmas csőrrel, ami miatt sokan tukánnak nézik a látogatók közül, pedig azokkal nem áll rokonságban. Az amúgy viszonylag könnyű, de valóban hatalmas csőr a falazásban és a táplálékszerzésben egyaránt a madarak segítségére van. Indonézia délkeleti-részén, Új-Guineán és a környező szigeteken élő pápua szarvascsőrűekre jelenleg a legnagyobb veszélyt az orrvadászatuk  jelenti, főként díszes tollaitól fosztják meg őket. Egyelőre nem számít veszélyeztetett fajnak, de az IUCN Vörös Listája szerint a számuk folyamatosan csökken.