Zalában nyílt meg az Erdők hete országos rendezvénysorozata

0
470 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Ugron Ákos Gábor az Erdők hete országos rendezvénysorozat megnyitóján kifejtette: az erdősítéshez nagy segítséget fog nyújtani a 2014-2020-as időszakra elfogadott Vidékfejlesztési Program, amelyben az erdőtelepítési pályázatok egyszerűbbek lesznek, és több újítást is tartalmaznak majd. A fával borított terület nagyságának növelését szolgálják egyebek között azok a lehetőségek, amelyek agro-erdészeti rendszerek és iparifa-ültetvények létrehozásához is támogatást nyújtanak – jelezte a helyettes államtitkár.

Mocz András, a programsorozatot útjára indító Országos Erdészeti Egyesület alelnöke arról beszélt, hogy az Erdők hete rendezvényeihez alapul szolgáló erdészeti erdei iskolák tavaly már több mint 70 ezer gyermeket fogadtak, míg néhány évvel ezelőtt ez a szám 50 ezer körül mozgott. Örvendetes, hogy az állami erdőgazdaságok az elmúlt években kilenc új erdei iskolát létesítettek, és mellettük magán erdőgazdálkodók is bekapcsolódtak a környezeti nevelésbe.

Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója egyebek közt elmondta: a Csömödéri Állami Erdei Vasút turisztikai szolgáltatásait kapcsolták össze a környezeti neveléssel. A kisvasúti kocsiban berendezett erdei iskolai tanterem, a Zakatoló Erdei Iskola – ami az országos rendezvénysorozat megnyitójának helyszíne is volt ezúttal – jó ötletnek bizonyult, ezt az is bizonyítja, hogy az idén elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat.

Az idei Erdők hete rendezvénysorozat sorrendben a 19., amelynek keretében – elsősorban vidéki helyszíneken – több mint 150 programmal várják az erdőgazdálkodók a természeti értékek iránt érdeklődőket. Az eseményeken erdész, erdőpedagógus vezetésével ismerhetik meg a látogatók a magyar erdők értékeit és a fenntartható gazdálkodás folyamatát. Az iskolás gyerekek, családok, felnőttek vezetett túrák, tanösvény-látogatások, erdei családi napok között válogathatnak, de szakemberek számára is tartanak szakmai programokat.

Forrás: MTI
Fotó: 7-themes.com