Wc-re szoktatják az új-zélandi teheneket

0
387 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Egy furcsa tudományos kísérlet keretében az új-zélandi teheneket arra trenírozzák, hogy wc-re járjanak. Pontosabban: hogy egy meghatározott helyen – az etetőhelyükkel szemben – ürítsenek. A tudósok szerint ezzel a módszerrel a tehenészetek jelentősen csökkentik a nitrogén-kibocsájtásukat és így a környezeti terhelésüket.

“Azon tanakodtunk, hogyan lehetne a tehenészetek ökológiai lábnyomát csökkenteni, és ekkor merült fel a wc-tréning”. Nyilván van ennek egy vicces felütése, de a mögötte lévő ötlet segítségével a gazdálkodók valóban tehetnek valamit a klímakatasztrófa enyhítéséért”– mondta el a kísérlet vezetője, Dr. Luke Cooney.

“Nyolc tehenet kezdtünk el tréningezni. Egy ürítő részlegbe irányítottuk őket, aminek az egyik vége egy távirányítású etetőállás.”

A marhákat abrakkal jutalmaztuk, ha az etetőállással szemben végezték el a dolgukat. 6 hét és körülbelül 60 tréning után szabad bejárást biztosítottunk a wc-jükbe, és azt vizsgáltuk, hogy bemennek-e maguktól, hogy ott ürítsenek.”

Arról egyelőre nincs hír, hogy a tehenek megtették-e azt a szivességet a bolygónknak, hogy wc-re járnak. Dr. Cooney szerint a módszer legnagyobb előnye, hogy a nitrogén-kibocsájtást csökkenti a tehenészetekben. Amennyiben a tudósok rá tudják szoktatni a wc-re az állatokat, az jelentősen növeli a higiéniás állapotokat, és a gazdák ellenőrizni tudják a legelők károsanyag-kibocsájtását.

Forrás: agrarszektor