Visszajár barátjához a kondorkeselyű

0
3 903 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Gyönyörű barátság szövődött egy argentin férfi és egy kondorkeselyű között, miután a segítőkész földműves korábban megmentette a hatalmas madár életét. A keselyű már visszatért a vadonba, de időnként meglátogatja barátját és ilyenkor lelkesen ölelkeznek.

A fiatal kondorkeselyű egyedül, törött lábbal tűnt fel a Loncopuéban élő, Edgar nevű férfi birtokán. Az udvarban sántikáló madár elfogadta tőle az ételt, s a férfi segítségének köszönhetően szép lassan felépült, így visszatérhetett a vadonba. A fiatal kondor azonban nem szakadt el teljesen megmentőjétől, mivel időnként visszatér hozzá, hogy meglátogassa és ilyenkor boldogan bújik a férfihoz. Elképesztő látvány amint hatalmas szárnyait kitárva, beleveti magát a férfi karjaiba.

Az egyik látogatásról felvétel is készült, így bepillantást nyerhetünk kettőjük különleges kapcsolatába:

A kondorkeselyű, más néven andoki kondor (Vultur gryphus) Dél-Amerikában, pontosabban Argentína, Bolívia, Chile, Kolumbia, Peru és Ecuador területén honos, az Andokban 3000-5000 méteres magasság között él. Ez az erőteljes, masszív faj kizárólag nyílt magashegységi terepen fedezhető fel, ahol erősek a légáramlatok s a levegőben vitorlázva keresi dögökből és kisebb állatokból álló táplálékát. Főleg a nagytestű állatok tetemeit részesíti előnyben, mint például a szarvasmarhákét, a szarvasfélékét vagy a tevefélékét. A Csendes-óceán partjain, a szárazra került cetek és fülesfókafélék is az étlapjára kerülnek.

Pihenő- és fészkelő helyei hozzáférhetetlenek, nyílt sziklaszirteken több száz méter magasságban vannak. Hatalmas széles szárnya és széles tollakból álló merev farka kiterjedt felület biztosít a kitartó keringéshez a felszálló légáramlatokban, így a legkisebb energia befektetéssel tudja szemlélni a tájat elhullott tetemek után. A földön ügyetlenül mozog, és csak addig marad lent, amíg táplálkozik. Ha minden nehézséget sikeresen túlél, akkor a madárvilág egyik leghosszabb élettartamú faja, hiszen több mint 70 évig is élhet.

Forrás: erdekesvilag.hu