Visszaengedték a természetbe a sérült gólyát

0
510 megtekintés
gólya, fehér gólya
Swing Szerelem Szulák

2015 áprilisában értesítették a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatát, hogy egy repképtelen, szárnysérült fehér gólya van az egyik kecskeméti cég udvarában. A madarat a kiérkező természetvédelmi őr befogta, és a Kecskeméti Vadaskertbe szállította további gondozásra.

gólya, fehér gólya

“A lelkiismeretes gondozás és a szakértő állatorvosi kezelés következtében a gólya állapota javult, és szabadon engedése mellett döntöttünk. Elengedése előtt a gólya kapott egy fém, illetve egy nagyobb, műanyag gyűrűt is, hogy későbbi sorsának alakulását nyomon lehessen követni. A színes gyűrű lehetővé teszi, hogy a madarakat akár 300-400 méter távolságból, távcső segítségével azonosítsuk anélkül, hogy az állatot újra befognánk, élettevékenységében zavarnánk.” – áll a vadaskert közleményében.

A gólyát a vadaskertből a Kiskunsági Nemzeti Park egyik szikes mocsarához szállították, ahol rengeteg ebihal van, amin 20-25 fehér gólya, 20-22 kanalasgém, 40-50 nagy kócsag és 4-5 szürke gém táplálkozott a napokban. A gólya elengedését követően megilletődötten lépdelt párat, majd nekifutott, és 50-60 métert repült. Várható, hogy szárnyát rendszeresen használva újra megerősödik, és ismét beilleszkedik a vadon élő fehér gólyák közé.

gólya, fehér gólya

Ennek a fehér gólyának az elengedése a Kecskeméti Vadaskert és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésének az eredményeként jöhetett létre, több más, sérülten befogott madár elengedéséhez hasonlóan.

Forrás és Fotó: Kecskeméti Vadaskert