Világtengerek és a veszélyeztetett fajok védelméért kapott elismerést Leonardo DiCaprio

0
248 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A színész Leonardo DiCaprio Foundation nevű alapítványával 1998 óta 30 millió dollárral 70 innovatív ökológiai projektet támogatott a világ 40 országában, főleg a világtengerek és a veszélyeztetett fajok védelmében – hangzik az indoklás.

A filmsztár további 15 millió dollár adományt jelentette be a svájci alpesi üdülőhelyen a kedd esti gálán, amelyen rajta kívül Crystal Awarddal ismerték el Will.i.am amerikai rappert, producert, Olafur Eliasson dán-izlandi képző- és installációművészt és Jao Csen kínai színésznőt is. A davosi Világgazdasági Fórum Kristály-díjával olyan alkotókat tüntetnek ki, akik nemcsak a művészetekben jeleskednek, hanem a világ jobbá tételében is.

Köszönőbeszédében DiCaprio elidegeníthetetlen emberi jognak nevezte a tiszta levegőt, a tiszta vizet és az élhető klímát, és azzal vádolta a “destruktív rendszer fennmaradásában anyagilag érdekelt vállalatokat”, hogy tagadják a klímaváltozást, sőt eltussolják annak bizonyítékait.

“Egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy a szén-, olaj- és gázipar kapzsisága határozza meg az emberiség jövőjét. Ami elég, az elég! Felelni fognak a történelem ítélőszéke előtt” – jelentette ki a színész beszédében, amelyet a világ sorsát meghatározó üzleti és közéleti személyiségekből álló közönség udvariasan megtapsolt.

Forrás: MTI, hirado.hu
Fotó: nationofchange.org